Εμπορικά «δίχτυα» στην Ασία απλώνει η Ρωσία

Εμπορικά «δίχτυα» στην Ασία απλώνει η Ρωσία

141
Εμπορικά «δίχτυα» στην Ασία απλώνει η Ρωσία

Η Κίνα αναμένεται να εισάγει μεγάλο όγκο αγροτικών προϊόντων από την Ρωσία στο μέλλον, καθώς η κινεζική ζήτηση για σόγια και καλαμπόκι καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Xinhua, ο αγροτικός τομέας αναμένεται να αποτελέσει το νέο σημείο ανάπτυξης οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους οι δύο χώρες επιθυμούν να ενισχύσουν το μεταξύ τους εμπόριο μέσω cross-border e-commerce και προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου υπέγραψαν σχετικό MoU στο πλαίσιο του 6ου China- Russia Expo που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών στην Κίνα. Να σημειωθεί ότι από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2018 η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας μέσω cross-border e-commerce ανήλθε σε $3,7 δις το 2018, αύξηση κατά 23% σε σχέση με το 2017.

Πέραν της Κίνας, η Ρωσία στρέφει το ενδιαφέρον και προς το Ιράν και μάλιστα οι δύο χώρες προέβησαν στην υπογραφή σημαντικού αριθμού εμπορικών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στο περιθώριο της 15ης Συνόδου Εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας των δύο χωρών, που διεξήχθη στην Τεχεράνη. Μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες αυτές αφορούν τους κλάδους της ενέργειας, των μεταφορών και του εμπορίου, της βιομηχανίας και της πληροφορικής.

Οι δύο χώρες, οι οποίες αποτελούν σημαντικότατους παίκτες στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα, εδώ και πολύ καιρό προωθούν την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων, καθώς ήδη μετρούν σειρά διμερών συνόδων εμπορικής και Οικονομικής Συνεργασίας. Κατά την τελευταία αυτή Σύνοδο, συνήλθαν 9 working groups και 3 ειδικές επιτροπές στις οποίες συμμετείχαν μεγάλος αριθμός αξιωματούχων των δύο χωρών.

Το εμπορικό ισοζύγιο Ρωσίας και Ιράν ξεπέρασε τα 1,7 δις δολάρια κατά το 2018, συνεχώς αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διεύρυνσης και εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Υδρογονάθρακες και πυρηνική ενέργεια αποτελούν τους κλάδους με τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας, καθώς η Ρωσία ήδη συνεργάζεται με τα μέλη του OPEC, σημαντικός εταίρος του οποίου αποτελεί η Τεχεράνη. Αντίστοιχα, το Ιράν πρόσφατα συμφώνησε στη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου με τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, της οποίας η Ρωσία αποτελεί μέρος.

Να σημειωθεί, ότι οι κυρώσεις που υφίσταται το Ιράν από τις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών της χώρας. Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί σε ομιλία του πριν μερικές εβδομάδες έφτασε στο σημείο να συγκρίνει την οικονομική κατάσταση της χώρας με εκείνην της περιόδου του πολέμου Ιράν-Ιράκ το 1980-88.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.