Μία νέα λύση εξοικονόμησης καυσίμων για πλοία

Μία νέα λύση εξοικονόμησης καυσίμων για πλοία

770
Μία νέα λύση εξοικονόμησης καυσίμων για πλοία

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Ολλανδίας (MARIN) και η ιταλική πλοιοκτήτρια εταιρεία Grimaldi έχουν σχεδιάσει μια συσκευή εξοικονόμησης ενέργειας (ESD) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πλοία με προπέλες μεταβλητού βήματος (CPPs).

Ο σχεδιασμός της συσκευής αποτέλεσε μέρος του προγράμματος LeanShips, ενός τετραετούς προγράμματος το οποίο ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2019 και πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία. Το πρόγραμμα LeanShips αποσκοπεί στην επίδειξη της αποτελεσματικότητας και της αξιοπιστίας των τεχνολογιών που προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και μειώσεις εκπομπών σε εφαρμογές μεγάλης κλίμακας.

Το αποτέλεσμα των εργασιών ανάπτυξης είναι ένας pre-swirl Stator, μια συσκευή με σταθερά πτερύγια που τοποθετείται ακριβώς μπροστά από την προπέλα και αποτελεί μια λύση εξοικονόμησης ενέργειας που για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι είναι κατάλληλη για χρήση με προπέλες μεταβλητού βήματος.

Σύμφωνα με δοκικές μοντέλων αλλά και θαλάσσιες δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στο μήκους 165 μέτρων πλοίο μεταφοράς φορτηγών και αυτοκινήτων (PCTC) “Grande Portogallo” της Grimaldi, επιτεύχθηκε βελτίωση της απόδοσης των καυσίμων κατά 3,5%, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε περίοδο αποπληρωμής μόλις 1,3 έτη.

Φωτό: Wärtsilä

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.