Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτόκια οι αγορές

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτόκια οι αγορές

61
Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτόκια οι αγορές

Oι χρηματιστηριακές αγορές την περασμένη εβδομάδα φλέρταραν για ακόμη μία εβδομάδα με ιστορικά υψηλά, καθώς το επενδυτικό κοινό αγνόησε τις εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας προτιμώντας να εστιάσει στην πιθανή μείωση των επιτοκίων αναφοράς.

Oι αγορές αναμένουν με ενδιαφέρον την συνεδρίαση της Fed την Τετάρτη 19/06 έχοντας εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μία μείωση των επιτοκίων, η οποία ευελπιστούν να έρθει νωρίτερα του αναμενομένου. Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει μια χαλάρωση της πολιτικής της στην συνεδρίαση του Ιουλίου εν μέσω εμπορικών εντάσεων με την Κίνα. Σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, από τη μία η αισιοδοξία στις μικρές επιχειρήσεις ενισχύεται, οι λιανικές πωλήσεις ξεπερνούν κάθε προσδοκία ενώ και ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί. Παράλληλα οι εντάσεις με το Μεξικό έχουν υποχωρήσει, ενώ από την άλλη λίγες είναι οι πιθανότητες ΗΠΑ και Κίνα να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων τουλάχιστον πριν την σύνοδο του G20.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Mπόρις Τζόνσον παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί στη κούρσα διαδοχής στο τιμόνι των Τόρις, ενώ οι «εκρηκτικές» σχέσεις του με τα media της χώρας δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εικόνα του. Η δέσμευσή του για έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ την 31η Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφώσει τους όρους μίας πολύμηνης πολιτικής κρίσης το προσεχές διάστημα, ενώ τόσο η στερλίνα όσο και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων κινούνται χαμηλότερα. Την τρέχουσα εβδομάδα συνεδριάζει η Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.