«Έφυγε» από την ζωή ο Μάρκος Ι. Χατζηπατέρας

«Έφυγε» από την ζωή ο Μάρκος Ι. Χατζηπατέρας

4827
«Έφυγε» από την ζωή ο Μάρκος Ι. Χατζηπατέρας
Ο αείμνηστος Μάρκος Ι. Χατζηπατέρας κατά την τελετή απονομής των Βραβείων Ευκράντη (2017)

Μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλιακής διασποράς του Λονδίνου, αλλά και εν γένει της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας, ο μεγάλος Αιγνουσσιώτης ναυτέλληνας Μάρκος Ι. Χατζηπατέρας, άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Κυριακή 16 Ιουνίου 2019, στην Αθήνα.

Ο Μάρκος Χατζηπατέρας, γεννημένος το 1931, ήταν γιος του Ιωάννη Κωνσταντίνου Χατζηπατέρα (1888-1979). Η αγάπη του για την θάλασσα και τη ναυτιλία, καταγόμενος από μια εκ των πλέον παραδοσιακών οίκων της Αιγνούσας, υπήρξε μεγάλη και μαζί με τους αδερφούς του Κωνσταντίνο, Νικόλαο και Παντελή στελέχωσαν το γραφείο «John C. Hadjipateras & Sons» που ίδρυσε ο πατέρας τους στο Λονδίνο το 1952. Εν συνεχεία ο Μάρκος Χατζηπατέρας μαζί με του αδερφούς του άνοιξαν το 1969 γραφείο στον Πειραιά, υπό την επωνυμία «Archipelagos Shipping», ενώ πλέον τις επιχειρήσεις της οικογένειας έχει αναλάβει με επιτυχία η τέταρτη γενιά των Χατζηπατέρα.

Η σύζυγός του Ειρήνη, τα παιδιά του Μαρία, Ιωάννης, Ξένια και Ανδρέας, τα εγγόνια του Δημήτρης, Μαρκέλλα, Καλλιόπη και Ανθίππη, καθώς και η δισέγγονή του Laylah συνεχίζουν το έργο του τιμώντας την μνήμη του.

Η νεκρώσιμος ακολουθία του Μάρκου Ι. Χατζηπατέρα θα ψαλεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019, στις 11.00 στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τρισάγιο στη μνήμη του θα ψαλεί στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Committee, αντί στεφάνων η οικογένεια ζητεί οι δωρεές να προσφερθούν υπέρ του «Χατζηπατέρειου Κέντρου Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών – ΚΑΣΠ (https://hadjipaterioncenter.com/ – Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα, Αρ. Λογαριασμού 133/480026-53) ή υπέρ του του «Oinoussai Benevolent Fund (TEO), London» (Metro Bank, London, A/C No. 26132258, Sort Code 23-05-80. IBAN GB41MYMB23058026132258).

Να σημειωθεί ότι το 2017 είχε απονεμηθεί στην Οικογένεια Χατζηπατέρα (John C Hatzipateras and Sons, Archipelago Shipping και Dorian Hellas), απογόνους του καπτ. Ιωάννη Κ. Χατζηπατέρα (1888- 1979), το Βραβείο Ευκράντη Συνολικής Προσφοράς στη Ναυτιλία για τη μακροχρόνια και πολυσχιδή προσφορά της τόσο στη ναυτιλία, όσο και στην κοινωνία. Το βραβείο εκ μέρους της οικογένειας είχε παραλάβει ο αείμνηστος Μάρκος Ι. Χατζηπατέρας.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά/Βραβεία Ευκράντη

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.