Εκτίναξη του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω Κίνας

Εκτίναξη του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω Κίνας

393
Εκτίναξη του παγκόσμιου ΑΕΠ λόγω Κίνας

Ισχυρή ώθηση της τάξης των $7,1 τρις ετησίως στο παγκόσμιο ΑΕΠ μέχρι το 2040 αναμένεται να δώσει η φιλόδοξη κινεζική πρωτοβουλία «One Belt One Road».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με έρευνα του Centre for Economics and Business Research (Cebr) στο Ηνωμένο Βασίλειο, ότι έως το 2040 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 8,3% συγκριτικά με σήμερα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το ΑΕΠ πενήντα τουλάχιστον χωρών θα αυξηθεί πάνω από $10 δις έως το 2040, με την Κίνα να επωφελείται όπως είναι προφανές περισσότερο από όλες, αποτελώντας την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας αποτελεί το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αν και δεν συμμετέχουν στο OBOR άμεσα, θα επωφεληθούν έμμεσα από την φιλόδοξη κινεζική πρωτοβουλία.

Άλλες χώρες στις οποίες η πρωτοβουλία θα έχει μεγάλο θετικό οικονομικό αντίκτυπο αναμένεται να είναι η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Ινδονησία, ενώ ακολουθεί η Ν. Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία και η Ολλανδία.

Σύμφωνα με την έκθεση σημαντική αύξηση στο ΑΕΠ (+18%) αναμένεται να καταγραφεί στη περιοχή της Κεντρικής Ασίας και στην Ρωσία έως το 2040, ακολουθώντας η Κεντρική Ευρώπη (+6%), η Δυτική Ευρώπη (+5%) και η Ανατ. Ασία (+5%).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.