Το 2018 ακόμα ένα «χρυσό» έτος για το φυσικό αέριο

Το 2018 ακόμα ένα «χρυσό» έτος για το φυσικό αέριο

65
Το 2018 ακόμα ένα «χρυσό» έτος για το φυσικό αέριο

Μετά από μία ακόμη χρονιά ρεκόρ, η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ωθούμενη κυρίως από τις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ασίας, αλλά και από την ενίσχυση του διεθνούς εμπορίου, σημειώνει στην τελευταία της έκθεση η International Energy Agency (IEA).

Ειδικότερα, η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 4,6% το 2018, σημειώνοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης από το 2010, ενώ σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 10% τα επόμενα πέντε έτη και να αγγίξει τα 4,3 τρις κ.μ. το 2024.

Σαφώς η Κίνα θα οδηγήσει την αύξηση αυτή κατά 40% σύμφωνα με την ΙΕΑ, κυρίως λόγω της κυβερνητικής πολιτικής της χώρας για την απεξάρτηση από τον άνθρακα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2018 ο ασιατικός γίγαντας αύξησε την κατανάλωσή του κατά 18%. Παράλληλα, η ΙΕΑ βλέπει αύξηση της ζήτησης για φυσικό αέριο από τον βιομηχανικό κλάδο χωρών της νότιας Ασίας, όπως Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Ινδία.

Τέλος, η ΙΕΑ σημειώνει ότι για να καλυφθεί η ζήτηση αυτή θα χρειαστεί να υλοποιηθούν μεγάλες επενδύσεις στο μέλλον, ενώ εντός 2019 ένας σημαντικός αριθμός LNG projects αναμένει τελική επενδυτική απόφαση (final investment decision-FID).

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.