Τα χαμόγελα επιστρέφουν στις αγορές

Τα χαμόγελα επιστρέφουν στις αγορές

220
Τα χαμόγελα επιστρέφουν στις αγορές

Θετικές ήταν οι εξελίξεις στο μέτωπο της σινο-αμερικανικής εμπορικής κόντρας την περασμένη εβδομάδα (03-07/06) με αποτέλεσμα οι χρηματιστηριακές αγορές σε διεθνές επίπεδο να ανακάμψουν. Ειδικότερα η Ουάσιγκτον προέβη σε παροχή εγγυήσεων προς τους Κινέζους εξαγωγείς για παράταση κατά δύο εβδομάδες της έναρξης εφαρμογής των νέων δασμών. Την ίδια στιγμή απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές εμπορευμάτων από το Μεξικό, καθώς το τελευταίο δεσμεύτηκε απέναντι της Ουάσιγκτον να αυξήσει την ασφάλεια στα σύνορα των δύο χωρών. Το γεγονός, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος Τραμπ «κέρδισε» κάποιες παραχωρήσεις από την μεξικανική πλευρά, δημιουργεί ανησυχίες καθώς είναι πιθανόν να του δώσει το έναυσμα προκειμένου να συνεχίσει το αλλεπάλληλο παιχνίδι κυρώσεων.

To ερώτημα για το εάν (ή πότε) η Fed θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αναφοράς εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον των αγορών με κάποια μικροοικονομικά στοιχεία, όπως η επιβραδυνόμενη καταναλωτική δαπάνη, να συνηγορούν στο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα λάβει σύντομα δράση. Από την πλευρά της, η αγορά ομολόγων βλέπει πιθανή μία μείωση των επιτοκίων τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στο Ην. Βασίλειο, το ρευστό πολιτικό σκηνικό μετά την παραίτηση Μέι και δη οι υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις των συντηρητικών υποψηφίων για την ηγεσία, δεν φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στις αγορές. Η πρώτη ψηφοφορία για την διάδοχη κατάσταση στην ηγεσία των Τόρις έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη (13/06) με δέκα υποψηφίους να διεκδικούν «μια θέση στον ήλιο» της Downing Street, ενώ φαβορί αυτή τη στιγμή φαντάζουν οι Μάικλ Γκόουβ και Μπόρις Τζόνσον.

Η χρηματιστηριακή αγορά του Ην. Βασιλείου είναι αρκετά εκτεθειμένη στις μεγάλες διακυμάνσεις των κυριότερων συναλλαγματικών ισοτιμιών, ωστόσο υπάρχουν και εξαιρέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εταιρείες που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση (ως πελάτες), όπως οι κατασκευαστικές, έχουν πληγεί σημαντικά από την υπέρ-επέκταση και την αδυναμία διαχείρισης κόστους. Σε κάθε περίπτωση ο επιχειρηματικός κόσμος του Ην. Βασιλείου θέλει μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι επιφυλάσσει το μέλλον, και πιο συγκεκριμένα μετά το πέρας της 31ης Οκτωβρίου, ωστόσο κάτι τέτοιο μοιάζει αρκετά μακρινό.

Την τρέχουσα εβδομάδα (10-14/06) αναμένουμε την δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων, όπως ο πληθωρισμός και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά το μέλλον στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, αναμένει το επενδυτικό κοινό την σύνοδο των G20 στα τέλη του μήνα.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.