Ακόμη μια νορβηγική εταιρεία επενδύει στην «πράσινη» ναυτιλία

Ακόμη μια νορβηγική εταιρεία επενδύει στην «πράσινη» ναυτιλία

313
Ακόμη μια νορβηγική εταιρεία επενδύει στην «πράσινη» ναυτιλία

Η νορβηγική εταιρεία πορθμείων Norled και το νορβηγικό ναυπηγείο Westcon έχουν υπογράψει μια σύμβαση για την κατασκευή δύο νέων φιλικών προς το περιβάλλον ferries. Το ένα από τα δύο πλοία θα αποτελέσει το πρώτο οχηματαγωγό πλοίο στον κόσμο το οποίο θα χρησιμοποιεί υδρογόνο ως καύσιμο, ενώ το δεύτερο πλοίο θα είναι ηλεκτροκίνητο και θα χρησιμοποιεί μπαταρίες. ‘Ηδη το 2015 η Norled ενέταξε στον στόλο της το πρώτο παγκοσμίως ηλεκτρικό επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο με μπαταρίες, με την ονομασία MF Ampere.

Τον Ιανουάριο του 2019, η Norled και η Νορβηγική Διοίκηση Δημόσιων Οδών υπέγραψαν μια συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου παγκοσμίως ηλεκτρικού ferry που θα χρησιμοποιεί καύσιμο υδρογόνο, μια σύμβαση την οποία η Norled κέρδισε έπειτα από διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχε με τις εταιρείες Fjord 1 και Boreal. Η σύμβαση περιλαμβάνει την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του πλοίου, του οποίου τουλάχιστον το 50% των ενεργειακών απαιτήσεων καλύπτεται με τη χρήση καύσιμου υδρογόνου.

Σύμφωνα με τη Norled, το πλεονέκτημα του υδρογόνου ως καυσίμου με μηδενικές εκπομπές, είναι ότι είναι καταλληλότερο για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ενέργειας στα συστήματα πρόωσης των οχηματαγωγών πλοίων και αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αυξηθεί η απόσταση που μπορεί να διανύσει το πλοίο ή και η ταχύτητα πλεύσης του.

Τα δύο νεότευκτα πλοία θα έχουν χωρητικότητα 299 επιβατών και 80 αυτοκινήτων, ενώ αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους την άνοιξη του 2021.

Φωτό: Norled

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.