E.Νταϊφά: Όραμα είναι να γίνει ο Πειραιάς ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο

    493
    E.Νταϊφά: Όραμα είναι να γίνει ο Πειραιάς ένα σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο

    Τα Ναυτικά Χρονικά συνομίλησαν με την κ. Ειρήνη Νταϊφά, πρόεδρο της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο στον τομέα πολιτισμού του Δήμου Πειραιά και υποψήφια δημοτική σύμβουλο με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής», αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης του δήμου Πειραιά, την κινεζική παρουσία στο μεγάλο λιμάνι, την προσφορά της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, καθώς και για το έργο του αειμνήστου πατέρα της, Σταύρου Νταϊφά.

     

    Ποιά είναι η σχέση Ναυτιλιακής Επιχειρηματικότητας και Δήμου Πειραιά και πώς μπορεί αυτή να ενισχυθεί περισσότερο;

    Με το βλέμμα προσηλωμένο στην θάλασσα, ο συνδυασμός μας «Πειραιάς Νικητής», έχει ως στόχο την ανάπτυξη του Πειραιά, μέσω της Καινοτομίας, της Εξωστρέφειας και της Επιχειρηματικότητας.

    Όραμά μας είναι, έχοντας ως άξονες τη Ναυτιλία και τον Τουρισμό, να γίνει ο Πειραιάς ένα σύγχρονο Ναυτιλιακό Κέντρο όπου θα συνεργάζονται και θα επηρεάζουν οι μεν τους δε, Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις, Νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, η Ακαδημαϊκή Κοινότητα και η πλειονότητα του Εμπορικού, Βιοτεχνικού και Βιομηχανικού δυναμικού της πόλης.

    Με την λειτουργία του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη και την αξιοποίηση της έρευνας του Πανεπιστημίου Πειραιά, για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα ενισχυθούν καινοτόμοι τομείς της θαλάσσιας οικονομίας, καθώς θα δραστηριοποιηθεί ως πεδίο πειραματισμού και δοκιμής επιχειρηματικών προσπαθειών, όπως και έκφρασης της καινοτομίας και της ελεύθερης διακίνησης επιχειρηματικών εγχειρημάτων.

    Ως Δημοτική Αρχή της πόλης του Πειραιά, υποστηρίζουμε τη Γαλάζια Οικονομία και συμπράττουμε στη δημιουργία δικτυώσεων μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε επιμέρους τομείς της. Η ισχυροποίηση του Ναυτιλιακού Cluster, στην προσπάθεια μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης σχετικά με το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία, θα βελτιώσουν άμεσα την ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη νέων εγχειρημάτων και στην ωρίμανση σύγχρονων επιχειρηματικών και επιστημονικών ιδεών.

    Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιά είναι αρωγός της πρωτοβουλίας «Blue Growth» που υλοποιείται σε ετήσια βάση και σχεδιάστηκε με σκοπό την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία και απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός ανεπτυγμένου οικοσυστήματος που βάζει την θάλασσα, υπό νέα οπτική γωνία στην πρωτοπορία της οικονομικής ανάπτυξης του Πειραιά.

     

    Πως αξιολογείτε την κινεζική παρουσία στο μεγάλο λιμάνι;

    Όλες  οι επιχειρηματικές και εμπορικές συνεργασίες έχουν και «δύσκολα» σημεία, πιστεύω όμως ότι αν τα προσεγγίζεις με γνώση και καλές προθέσεις, όλα βρίσκουν τη ρότα τους. Η Ελλάδα, χάρη κυρίως στην Ναυτιλία και τον Τουρισμό της, έχει αναπτύξει διαχρονικά μια δυναμική και μια εξωστρέφεια, που της επιτρέπει να αντιμετωπίζει τον όποιο ανταγωνισμό και παρουσία ως μία πρόκληση που θα μας κάνει καλύτερους και πιο ισχυρούς!

     

    Η Ναυτιλιακή Λέσχη παραμένει ένας θεσμός και ένα σημείο αναφοράς για τη ναυτιλιακή οικογένεια. Αν και όλες οι Λέσχες αντιμετωπίζουν οικονομικές προκλήσεις τις μέρες μας πως πιστεύετε ότι σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων η ιστορική Λέσχη της Ναυτιλίας μας θα μπορέσει να διατηρήσει την αίγλη αλλά και την προσφορά της;

    14352465_304712939904395_4931816174644733727_o

    Ο θεσμός των Private Members’ Clubs είναι πράγματι πολύ διαδεδομένος διεθνώς, εδώ και πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα, ήρθε με αρκετή καθυστέρηση, αλλά οι παράγοντες του ναυτιλιακού χώρου από την πρώτη στιγμή ίδρυσής της, την αγκάλιασαν και την στήριξαν. Έκτοτε η Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, μέσω των μελών της, πρωταγωνιστεί στην ανάδειξη και την σταθεροποίηση της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, σε μια από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις διεθνώς! Η επιτυχία της έγκειται στο γεγονός ότι στα 50 χρόνια της λειτουργίας της, που συμπληρώθηκαν το 2018, η Ναυτιλιακή Λέσχη υπηρετεί πιστά τους ίδιους στόχους και αξίες, έχοντας βέβαια ως γνώμονα τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης και παγκοσμιοποιημένης επιχειρηματικής κοινότητας, όπως είναι αυτή της Ναυτιλίας.

    Ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ιστορία της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά και σε συνεργασία πάντα με όλα τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εύρυθμη λειτουργία της, με σεβασμό στο παρελθόν και πίστη στο παρόν και το μέλλον της.

     

    Το Δημοτικό  Θέατρο Πειραιά μετά από μια μακρά περίοδο σιωπής έχει επανεντάξει τον Πειραιά στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας;

    Είναι γεγονός ότι την τελευταία 5ετία αξιοποιήσαμε το ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα του Πειραιά, μέσα από την ενίσχυση και στήριξη του πλήρως ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που μόλις σε λίγα χρόνια, εξελίχθηκε σε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας αλλά και της χώρας. Με επίκεντρο άλλωστε το Δημοτικό μας Θέατρο και σε συνεργασία και με άλλους πολιτιστικούς φορείς, στηρίζουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και αναδείξαμε το πολιτιστικό απόθεμα του Πειραιά.

     

    Σταύρος Νταϊφάς: ένας μεγάλος της Ναυτιλίας και του Ολυμπιακού. Πόσο σας έχει επηρεάσει;

    Είναι πράγματι γεγονός ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταθείς αντάξια της ιστορίας που φέρνει ένα τόσο «βαρύ όνομα» και σε τόσους πολλούς χώρους. Στον χώρο της Ναυτιλίας και των Επιχειρήσεων, στον χώρο του Αθλητισμού και του Ποδοσφαίρου, στο Οικονομικό και Κοινωνικό εν γένει, γίγνεσθαι το όνομα του Σταύρου Νταϊφά έχει ένα «ειδικό βάρος» που απαιτεί θέληση και επιμονή για να σταθείς αντάξιά του και πιστεύω, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ότι το έχω πετύχει. Η μεγάλη μου τύχη και αρωγός σε αυτό είναι η Παιδεία και η ανατροφή που μου έδωσαν οι γονείς μου, σε συνδυασμό με τις ισχυρότατες αξίες που μου μετέδωσε η οικογένειά μου. Οι σκέψεις και το έργο του πατέρα μου είναι πάντα εδώ, μέσα στην ψυχή μου, όπως και στον νου και την καρδιά όσων ανθρώπων τον έζησαν και συνεργάστηκαν μαζί του!

     

    Πως ο πολιτισμός μπορεί να δώσει ώθηση στο μεγάλο λιμάνι;

    ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟ

    Είναι γεγονός, ότι οι περίοδοι ανάπτυξης του λιμανιού, του Εφοπλισμού και της Επιχειρηματικότητας, στάθηκαν αντίστοιχα και περίοδοι προόδου και ευημερίας ολόκληρου του Πειραιά.

    Η αρμονική συνύπαρξη πόλεων και λιμανιών, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί τις καλές προθέσεις και των δύο πλευρών και επιβάλλει δράσεις και έργα προσανατολισμένα σε αυτό το στόχο.

    Τα μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για την πόλη και το λιμάνι του Πειραιά. Ακόμα και αν ιστορικές και κοινωνικές συγκυρίες οδήγησαν αρκετούς  να μένουν μακριά του, οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες και τα γραφεία τους, παραμένουν πέριξ του λιμανιού και νοιάζονται ουσιαστικά, για την ανάπτυξη και την ευημερία του Πειραιά και των πολιτών του.

    Άλλωστε και οι Πειραιώτες έχουν στα γονίδιά τους την αγάπη για την πόλη τους, το λιμάνι, την θάλασσα, την Ναυτιλία και την αγαπημένη τους ομάδα, τον Ολυμπιακό, και η επιθυμία τους να τα βλέπουν να πετυχαίνουν και να μεγαλουργούν, δεν είναι απλώς ένα όνειρο. Είναι τρόπος και σκοπός ζωής!

    Για την επίτευξη αυτού του οράματος, ο εφοπλιστικός κόσμος δεν έμεινε ποτέ αμέτοχος και προσφέρει αδιαλείπτως τις υπηρεσίες του, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις εκφάνσεις και της πολιτιστικής ζωής της πόλης του Πειραιά, από όποιο πόστο είναι πιο ουσιαστική και σημαντική η παρουσία του.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.