Ο Τραμπ απειλεί – οι αγορές «χορεύουν»

Ο Τραμπ απειλεί – οι αγορές «χορεύουν»

182
Ο Τραμπ απειλεί – οι αγορές «χορεύουν»

Tην περασμένη εβδομάδα (29/04-03/05) ένας μεγάλος αριθμός μετοχών αμερικανικών εταιρειών κατέγραψε υψηλά κέρδη παρά την υψηλή μεταβλητότητα και τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Από την μία η Fed σημείωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων δεν είναι στα άμεσα σχέδιά της αυτή τη στιγμή επηρεάζοντας αρνητικά τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ενώ από την άλλη τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης ώθησαν προς τα επάνω τις αγορές. Την Τρίτη 07 Μαΐου οι «απειλές» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων είχε σαν αποτέλεσμα οι αγορές να αντιδράσουν αρνητικά αρχικά ενώ προς το τέλος της ημέρας υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη.

O τελευταίος κύκλος επεισοδίων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας ήρθε σε μία εποχή όπου η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου φάνταζε πιο πιθανή όσο ποτέ. Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι μάλλον υποτονική, ιδιαίτερα εκτός ΗΠΑ και το τελευταίο που χρειάζεται τώρα είναι η κατάρρευση των σινο-αμερικανικών εμπορικών συνομιλιών και η εντατικοποίηση του εμπορικού τους πολέμου. Η κινεζική αποστολή, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Λιου Χε θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 και 10 Μαΐου για διμερείς εμπορικές συνομιλίες.

Στις ΗΠΑ τα non-farm payrolls (νέες θέσεις εργασίας εκτός αγροτικού τομέα), τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 4 Μαΐου, αποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να αποδίδει καλά καθώς δημιουργήθηκαν επιπλέον 260 χιλ. νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα λίγες είναι οι ενδείξεις πληθωριστικής πίεσης από τα επίπεδα μισθών παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει σε χαμηλά 49ετίας. Συνεπώς οι πιθανότητες η Fed να αυξήσει τα επιτόκια είναι μικρές.

Στην Ευρωζώνη, οικονομικά στοιχεία όπως το ΑΕΠ και ορισμένοι δείκτες PMI κινήθηκαν σε καλύτερα του αναμενομένου επίπεδα, ωστόσο η βελτίωση αυτή φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στη χώρα και τόνισε ότι μία αύξηση επιτοκίων είναι πιθανή στο εγγύς μέλλον. Τέλος με αμείωτο ρυθμό θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα οι συνομιλίες της Κυβέρνησης με τους Εργατικούς, οι οποίες ενδέχεται να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του Brexit.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.