Αύξηση στην παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού

Αύξηση στην παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού

132
Αύξηση στην παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού

Αύξηση κατά 9% εκτιμάται ότι θα καταγραφεί στην παγκόσμια καλλιέργεια σιταριού την περίοδο 2019/20, αγγίζοντας τους 770 εκατ. τόνους.

Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται στα υψηλά επίπεδα σοδειάς σε χώρες της Ευρώπης καθώς και στην Ρωσία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, η καλλιέργεια σιταριού στην Τουρκία θα βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα φέτος. Πέρυσι η παραγωγή σιταριού της χώρας άγγιξε τους 21,5 εκατ. τόνους, εκ των οποίων οι 20,5 εκατ. τόνοι κάλυψαν εγχώριες ανάγκες. Κατά τη διάρκεια του 2018 η χώρα εισήγαγε 4 εκατ. τόνους σιταριού για την παραγωγή και μετέπειτα εξαγωγή αλευριού, ζυμαρικών, μπισκότων και σιμιγδαλιού.

Η Τουρκία αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα αλευριού παγκοσμίως τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ περυσι εξήγαγε 3,5 εκατ. τόνους αλευριού, αντιπροσωπεύοντας το 1/3 των παγκόσμιων εξαγωγών αλευριού.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων προς μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας, η Κίνα ενδεχομένως να υποχρεωθεί να εξασφαλίσει σε ημερήσια βάση εισάγωγες αμερικανικών αγροτικών προϊόντων αξίας τουλάχιστον $50 δις.

Εφόσον γίνει κάτι τέτοιο τότε αναμένεται ότι θα πληγεί η εξαγωγική δραστηριότητα των υπόλοιπων χωρών- προμηθευτών της Κίνας, ιδιαίτερα των αναδυομένων οικονομιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.