Αμερικανικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα: Η γνώμη των P&I Clubs

Αμερικανικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα: Η γνώμη των P&I Clubs

287
Αμερικανικές κυρώσεις στη Βενεζουέλα: Η γνώμη των P&I Clubs

Την Παρασκευή, 12 Απριλίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων προς εννέα πλοία, τα οποία διαχειρίζονται τέσσερις πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στην εξαγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, χωρίς ωστόσο να δοθεί σαφής απάντηση για τους λόγους της αιφνίδιας κίνησης αυτής.

Με αφορμή την επιβολή των παραπάνω κυρώσεων από αμερικανικής πλευράς ο κ. Mike Salthouse, Deputy Global Director (Claims) του The North of England P&I Association Limited σημειώνει ότι η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική καθώς αρχικά οι ειδικοί θεωρούσαν ότι οι κυρώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αφορούσαν υπηκόους των ΗΠΑ.

Η σχετικά ευρεία ερμηνεία του Εκτελεστικού Διάταγματος 13850 μπορεί να διαβαστεί ως απαγορευτική για οποιαδήποτε χρηματοπιστωτική ή ασφαλιστική εταιρεία και οργανισμό των ΗΠΑ ως προς τη σύναψη ή εκτέλεση οποιασδήποτε ενοχικής σχέσης ή πράξης με τους εν λόγω πλοιοκτήτες, στους οποίους επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, σημειώνει ο κ. Salthouse. Οποιοσδήποτε άϋλος ή περιουσιακός τίτλος των ιδιοκτητών και των πλοίων τους και οποιαδήποτε συναλλαγή μεταφοράς χρημάτων πλέον είναι δεσμευμένη και απαγορευμένη από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα.

Μπορεί η συγκεκριμένη ενέργεια εκ μέρους των ΗΠΑ απέναντι στους 4 πλοιοκτήτες και τα 9 πλοία να διακόψει το εμπόριο με τη Βενεζουέλα αλλά και να προκαλέσει σίγουρα περισσότερες εντάσεις, θα μειώσει τους υποστηρικτές της αμερικανικής κυβέρνησης και θα περιορίσει οποιαδήποτε συνέργεια που θα χρειαζόταν για την επίτευξη του σκοπού των κυρώσεων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.