Ταχεία αύξηση της ενεργειακής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο

Ταχεία αύξηση της ενεργειακής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο

167
Ταχεία αύξηση της ενεργειακής ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο

Η ζήτηση για ενέργεια σε παγκόσμιο επίπεδο κατέγραψε αύξηση κατά 2,3% το 2018, αντιπροσωπεύοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με την International Energy Agency (IEA).

Η ταχεία αύξηση της ζήτησης για ενέργεια οφείλεται στην υψηλή ζήτηση για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών, καθώς και σε μία θετική εικόνα που παρουσιάζεται για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της IEA πάνω από το ήμισυ της αύξησης της ζήτησης για ενέργεια το περασμένο έτος οφειλόταν στην μεγαλύτερη ζήτηση που παρατηρήθηκε παγκοσμίως για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ζήτηση για πετρέλαιο σημείωσε αύξηση της τάξης του 1,3% το 2018, η οποία πυροδοτήθηκε από την ισχυρή ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Από την άλλη πλευρά η ζήτηση για πετρέλαιο από Ιαπωνία και Ν. Κορέα κατέγραψε μείωση, ενώ σε σταθερά επίπεδα παρέμεινε στην Ευρώπη.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 4,6% το 2018, αντιπροσωπεύοντας την μεγαλύτερη αύξηση από το 2010.

Αναφορικά με τον άνθρακα, η ζήτησή του σε παγκόσμιο επίπεδο ναι μεν αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο το μερίδιό του στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα μειώθηκε. Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για άνθρακα ήταν της τάξης του 0,7% το 2018, σημαντικά μειωμένο από το 4,5% ετησίως την περίοδο 2000- 2010.

Η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4%, αντιπροσωπεύοντας το 1/4 της συνολικής αύξησης της ζήτησης για ενέργεια παγκοσμίως, με την Κίνα να αποτελεί ηγέτη στην χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, κυρίως ηλιακής και αιολικής, ακολουθώντας η Ευρώπη και οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.