Στα σκαριά ένα φιλόδοξο έργο για το λιμάνι της Αμβέρσας

Στα σκαριά ένα φιλόδοξο έργο για το λιμάνι της Αμβέρσας

220
Στα σκαριά ένα φιλόδοξο έργο για το λιμάνι της Αμβέρσας

Ένα φιλόδοξο έργο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά εντός του τρέχοντος έτους για το λιμάνι της Αμβέρσας, με στόχο την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του λιμανιού.

Το σχέδιο προβλέπει την παραγωγή «βιώσιμης» μεθανόλης στο λιμάνι, ποσότητας 4.000 έως 8.000 τόνων ετησίως σε πρώτη φάση, με τη συμμετοχή εταιρειών, έμπειρων στον τομέα δραστηριότητάς τους, όπως η ENGIE, η Oiltanking, η Indaver, η Vlaamse Milieuholding (VMH) και η Helm-Proman.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του λιμένα της Αμβέρσας, η καινοτομία θα αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία και την οικονομική σκοπιμότητα του εν λόγω έργου, συνδυάζοντας διαφορετικές δραστηριότητες που ήδη πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του λιμένα, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι εργασίες παραγωγής καυσίμων και χημικών.

Η μεθανόλη αποτελεί μια σημαντική πρώτη ύλη η οποία χρησιμοποιείται πολλαπλώς στην χημική βιομηχανία και όχι μόνο. Ο λιμένας της Αμβέρσας χρησιμοποιεί στην παρούσα φάση μεθανόλη από την χρήση ορυκτών καυσίμων, ωστόσο στόχος αποτελεί η στροφή προς την παραγωγή μεθανόλης από υδρογόνο και απόβλητα διοξειδίου του άνθρακα.

Στο μέλλον, όπως επισημαίνει η Αρχή του Λιμένα της Αμβέρσας, ενδεχομένως οι ποσότητες «εναλλακτικής» μεθανόλης να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο για ρυμουλκά.

Ο CEO του λιμένα της Αμβέρσας, Jacques Vandermeiren, επεσήμανε ότι μέσω του καινοτόμου και φιλόδοξου έργου στόχος αποτελεί η ομαλή μετάβαση του λιμένα προς εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ως ανταπόκριση στις προκλήσεις της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.