Παραγωγή σιτηρών: τα μεγάλα παιχνίδια στη Νότια Αμερική

Παραγωγή σιτηρών: τα μεγάλα παιχνίδια στη Νότια Αμερική

364
Παραγωγή σιτηρών: τα μεγάλα παιχνίδια στη Νότια Αμερική

Ανησυχία προκαλεί στους παραγωγούς σιταριού της Αργεντινής και της Βραζιλίας η πρόσφατη συμφωνία του Βραζιλιάνου Προέδρου Μπολσονάρο με τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την οποία η Βραζιλία θα εισαγάγει 750.000 τόνους σιταριού από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός Mercosur χωρίς τους δασμούς 10% που ίσχυαν μέχρι προσφάτως.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε στο Reuters o Andres Alcaraz, εκπρόσωπος του επιμελητηρίου εξαγωγέων σιτηρών της Αργεντινής, ο αγροτικός τομέας της Αργεντινής συνολικά αποδοκιμάζει την απόφαση της Βραζιλίας να εισαγάγει σιτάρι από τις ΗΠΑ χωρίς δασμούς.

Παράλληλα ο κ. Alcaraz συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της Mercosur, η Βραζιλία θα πρέπει να ζητήσει την άδεια της Αργεντινής, ως βασικού προμηθευτή σιταριού της μεγαλύτερης σε πληθυσμό χώρας της λατινικής Αμερικής, προκειμένου να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Να σημειωθεί ότι πέρσι, από τους 6,8 εκατ. τόνους σιταριού που εισήγαγε η Βραζιλία, οι 5,9 εκατ. τόνοι προήλθαν από την γειτονική Αργεντινή. Από την πλευρά τους και οι Βραζιλιάνοι παραγωγοί εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς οι εισαγωγές 750.000 τόνων σιταριού ενδέχεται να πλήξουν την εγχώρια παραγωγή.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.