Τί δείχνει η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων για την παγκόσμια οικονομία

Τί δείχνει η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων για την παγκόσμια οικονομία

175
Τί δείχνει η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων για την παγκόσμια οικονομία

Οι απώλειες στις βρετανικές αγορές την περασμένη Παρασκευή (22/03) αποτέλεσαν περισσότερο απόρροια της γενικότερης υποχώρησης των κεφαλαιαγορών διεθνώς κατά περίπου 2% καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, παρά των πρόσφατων εξελίξεων γύρω από το Brexit. Τα ομόλογα σαφέστατα αποτελούν έναν πιο «ευαίσθητο» δείκτη οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με τις μετοχές.

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου είχαμε την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Με άλλα λόγια η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν σε επίπεδο χαμηλότερο από την απόδοση των εντόκων γραμματίων διάρκειας 3 μηνών. Αναφερόμενη στο γεγονός αυτό η πρώην επικεφαλής της Fed, Τζάνετ Γέλεν, φάνηκε καθησυχαστική και σημείωσε ότι αποτελεί ένδειξη ότι θα χρειαστεί μία μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αλλά όχι ένδειξη μιας επερχόμενης ύφεσης για την αμερικανική οικονομία.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η τελευταία αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων συναντάται στα τέλη του 2005 και 24 μήνες μετά ξεκινά ουσιαστικά η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση. Αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον για το επενδυτικό κοινό είναι ότι από τα τέλη του 2005 όταν και εμφανίστηκε το «φαινόμενο» της αντιστροφής της καμπύλης των αποδόσεων, οι αμερικανικές αγορές κατέγραψαν κέρδη περίπου 18% για τους επόμενους 18 μήνες. Η προοπτική των χαμηλότερων επιτοκίων και κατά συνέπεια του μειωμένου κόστους δανεισμού αναμφισβήτητα έπαιξε το ρόλο του σε αυτό. Επί του παρόντος, οι προβλέψεις για την οικονομική πορεία των ΗΠΑ υποδηλώνουν επιβράδυνση για το 2019, αλλά όχι ύφεση και εάν η αγορά ομολόγων επιβεβαιωθεί, τότε αναμένεται ένα πολύ ασθενέστερο οικονομικό περιβάλλον το 2020.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παραδέχθηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων ότι δεν έχει την υποστήριξη από το κοινοβούλιο για να κερδίσει μία τρίτη ψηφοφορία στη συμφωνία της για το Brexit.

Τέλος και στο μέτωπο των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένεται να βρεθούν στο Πεκίνο για συζητήσεις την τρέχουσα εβδομάδα, και το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ευμετάβλητη παγκόσμια οικονομία είναι η συνέχιση των εμπορικών διενέξεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Φωτό: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.