Οι πρωταθλητές στην χρήση «καθαρής» ενέργειας

Οι πρωταθλητές στην χρήση «καθαρής» ενέργειας

132
Οι πρωταθλητές στην χρήση «καθαρής» ενέργειας

Η κλιματική αλλαγή ολοένα και γίνεται εντονότερη παγκοσμίως, γεγονός που καθιστά επιτακτική την αναγκή για αλλαγή κουλτούρας, καθώς και των πολιτικών των χωρών αναφορικά με την διαμόρφωση του ενεργειακού τους μείγματος.

Ποιές είναι όμως οι χώρες εκείνες που κρατούν τα σκήπτρα στην χρήση «καθαρών» πηγών ενέργειας και ποιές πολιτικές ακολουθούν;

Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Καναδάς αποτελούν την πεντάδα των χωρών εκείνων που έχουν καταγράψει την μεγαλύτερη αύξηση στην χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας την περίοδο 2008- 2017, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Η απεξάρτηση από τον άνθρακα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την μείωση των αέριων ρύπων και την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η Ευρώπη φαίνεται ότι κατέχει την πρωτοκαθεδρία σε ό,τι αφορά το χαμηλότερο ποσοστό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καύσης άνθρακα παγκοσμίως, με την Νορβηγία να παράγει μηδενικά ποσοστά ηλεκτρισμού μέσω άνθρακα. Αντιθέτως η Ν. Αφρική αποτελεί την χώρα της οποίας το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από καύση άνθρακα.

Ένας άλλος τρόπος για την μείωση των αέριων ρύπων είναι και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία υπολογίζεται ότι φτάνουν σήμερα τα 4,5 εκατ., εκ των οποίων τα 1,2 εκατ. υπολογίστηκε ότι αγοράστηκαν το 2017.

Η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως με άνω των 2 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα, ενώ στην δεύτερη θέση βρίσκονται οι ΗΠΑ με 1 εκατ. ηλεκτρικά οχήματα. Οι δύο χώρες εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν τα 2/3 της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.