MarePort 2019: Οι αναπτυξιακές προοπτικές του λιμένα του Βόλου

MarePort 2019: Οι αναπτυξιακές προοπτικές του λιμένα του Βόλου

284
MarePort 2019: Οι αναπτυξιακές προοπτικές του λιμένα του Βόλου

Του Δρος Γεωργίου Κ. Βαγγέλα, Διευθύνοντος Συμβούλου Ports & Shipping Advisory

Ο Βόλος φιλοξένησε στις 16 Μαρτίου 2019 τις εργασίες του συνεδρίου MarePort 2019 με θέμα τις προοπτικές του λιμένα του Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο νέο λιμενικό περιβάλλον, καθώς και τις δυνατότητες περαιτέρω ενσωμάτωσής τους σε αλυσίδες μεταφορών και logistics.

Το συνέδριο περιελάμβανε δύο πάνελ συζητήσεων, με το πρώτο να εστιάζει στο ρόλο του λιμένα Βόλου καθώς και στις δυνατότητες προσέλκυσης δραστηριοτήτων logistics στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ το δεύτερο πάνελ ασχολήθηκε με τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων τόσο στο επίπεδο του λιμένα όσο και στο επίπεδο των εφοδιαστικών αλυσίδων αλλά και των logistic centers.

Στο πρωτο πάνελ όπου συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. (ΟΛΒ), Παντολέων Σκάγιαννης, καθώς και εκπρόσωποι ενώσεων logistics, χρηστών λιμένων, και εταιρειών παροχής υπηρεσιών, παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό πλάνο του ΟΛΒ, ενώ οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναλύσουν πρακτικά ζητήματα που διαμορφώνουν το ευρύτερο πλαίσιο ανάπτυξης των logistics στην περιοχή της Θεσσαλίας. Συμπερασματικά, το λιμάνι του Βόλου παρά την σημαντική γεωγραφική του θέση, δέχεται σημαντικές πιέσεις από τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας, τον Πειραιά και την Θεσσαλονίκη, τα οποία εν πολλοίς ερίζουν για την ενδοχώρα του λιμένα Βόλου καθιστώντας το έργο της ανάπτυξης των logistics μία ιδιαίτερα απαιτητική εξίσωση. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν επίσης πρακτικά ζητήματα που θέτουν εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη των logistics τόσο στον Βόλο όσο και στην Ελλάδα γενικότερα, που σχετίζονται κυρίως με τις τελωνειακές διαδικασίες που ακολουθούνται στις εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων.

Στο δεύτερο πάνελ συμμετείχαν εκπρόσωποι τραπεζών, επενδυτικών κεφαλαίων (funds) και ασφαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι έθεσαν επί τάπητος τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα μπορούσαν να τεθούν στην διάθεση τόσο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε. όσο και εταιρειών που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τομέα των logistics. Επίσης συζητήθηκαν οι συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ υπήρξαν και τοποθετήσεις για την δυνατότητα χρηματοδότησης έργων στον τομέα των logistics.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.