Αγκάθι για το Ιράν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Αγκάθι για το Ιράν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

140
Αγκάθι για το Ιράν οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Η επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ εις βάρος του Ιράν έχει προκαλέσει τους τελευταίους μήνες σημαντικά προβλήματα τόσο στην ομαλή εξαγωγή αργού πετρελαίου από την χώρα όσο και στην προσπάθεια της Τεχεράνης για ανανέωση των παρήλικων πλοίων του στόλου των δεξαμενοπλοίων της.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, οι επιλογές του Ιράν για αντικατάσταση των παρήλικων πλοίων του στόλου του, που θα του επιτρέψουν να συνεχίσει κανονικά τις εξαγωγές πετρελαίου, έχουν περιοριστεί σημαντικά. Και ο λόγος είναι ότι εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων αρκετοί δυνητικοί πωλητές δεξαμενοπλοίων -κυρίως second hand- αλλά και νηολόγια αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη την πιθανότητα συνεργασίας με την Τεχεράνη ή και διατήρησης της υφιστάμενης συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με το Reuters, μετά την επιβολή των κυρώσεων πάγωσαν οι διερευνητικές επαφές που είχαν ξεκινήσει μεταξύ Ιράν και Νότιας Κορέας για την παραγγελία έως και 10 νέων δεξαμενοπλοίων, ενώ σημαντικός αριθμός ιρανικών δεξαμενοπλοίων υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ξένα νηολόγια και να υψώσει την ιρανική σημαία.

Παρά τα προβλήματα, ωστόσο, το Ιράν επιχειρεί να διατηρήσει τα μερίδιά του στην αγορά αλλά και τους σταθερούς πελάτες του. Ενδεικτική, για παράδειγμα, είναι η διάθεση της Ινδίας να διατηρήσει την εισαγωγή ιρανικού αργού στα σημερινά επίπεδα των 300.000 βαρελιών/ημέρα, ερχόμενη μάλιστα σε επαφές με τις ΗΠΑ για να επιτύχει την μη παρεμπόδιση της τροφοδοσία της με ιρανικό πετρέλαιο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.