Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος βραβεύεται για το έργο της

Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος βραβεύεται για το έργο της

351
Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος βραβεύεται για το έργο της

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Μαρτίου στην Παλαιά Βουλή εκδήλωση από τον Σύνδεσμο Γυναικών Θεσσαλονίκης Μακεδονίας «εν Αθήναις», κατά την οποία απενεμήθη το «Αριστείο Τιμής» του Συνδέσμου στην κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος, η οποία βραβεύτηκε ως «Γυναίκα της Χρονιάς». Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κυρία Βίκυ Φλέσσα.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Καίτη Γάκη – Καψή, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους εκ μέρους όλων των μελών του Συνδέσμου και μίλησε για την απόφαση απονομής του Αριστείου στην κυρία Αναστασία Αναγνωστοπούλου – Παλούμπη, ως αναγνώριση του πολύπλευρου, διαχρονικού έργου της και της σημασίας του για τη διάσωση και προβολή της ναυτικής μας ιστορίας και κληρονομιάς.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η πρώην Πρόεδρος της Βουλής και Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κυρία Άννα Μπενάκη – Ψαρούδα, η οποία αναφέρθηκε στο μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ενώ εξήρε την προσωπικότητα της κ. Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Αντιστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Μπελεγράτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιτελών Εθνικής Αμύνης (ΣΕΕΘΑ) ο οποίος μίλησε για την πορεία της κυρίας Αναγνωστοπούλου στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στον Σύνδεσμο Επιτελών Εθνικής Αμύνης και εξήρε το πνεύμα της: «…Δυναμική, ανεξάρτητη που αντιμετωπίζει τη ζωή και την καθημερινότητα αλλά και τα πιθανά εμπόδια, ίσως και την ήττα, αλλά και παράλληλα την όποια νίκη, τιμώντας τους ρόλους που επέλεξε στη ζωή της. Με τα μάτια της ψυχής και του νου, που είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση, να αναζητεί διαρκώς την ουσία μέσα από το χαμόγελο που φωτίζει τον «αέρα» δίπλα της, διαβλέποντας αλλά και προβλέποντας, τον κύριο σκοπό σε όσα πράττει…Από το 1996 εξελέγη επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, και ήταν η πρώτη γυναίκα αιρετό μέλος μας στην συμπληρούμενη ήδη πορεία 60 ετών του ΣΕΕΘΑ. Στην ίδια θέση μέσω των αρχαιρεσιών εξελέγη τρείς φορές, αφήνοντας το στίγμα της στα πεπραγμένα του Συνδέσμου, με το άρωμα μιας δυναμικής γυναίκας… από το έτος 2011 επιλέγεται συνεχώς «αριστίδην» μέλος του ΔΣ ΣΕΕΘΑ, παμψηφεί, μέχρι σήμερα…». Ο στρατηγός επισήμανε την ενεργή  συνεισφορά της στη λειτουργία και τις δράσεις του φορέα. «…Αν επιχειρούσαμε να παραθέσουμε ολόκληρη την αναπτυχθείσα από την ίδια δραστηριότητα, είναι σίγουρο ότι θα απαιτείτο πολύ μεγάλος χρόνος. Αναφέρουμε ελάχιστες από αυτές που είναι, η συμμετοχή σε ημερίδες είτε ως εισηγήτρια είτε ως διοργανωτής, μέλος στις επιτροπές μελετών μας …Εντύπωση προκαλεί σε όλα τα μέλη μας, ότι παρά τον εξαιρετικά μεγάλο φόρτο εργασίας της, αλλά και τις πολυποίκιλες δραστηριότητές της, συνεχίζει όχι μόνο να ενδιαφέρεται αλλά και να συμπράττει με μας σε εκδηλώσεις, από την Ήπειρο μέχρι τον Έβρο, από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι την Κύπρο (παράδειγμα το ακριτικό Αγαθονήσι) και άλλες αντίστοιχες σχεδόν σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια… ».

Ο Ναύαρχος ε.α. Βασίλειος Ξύδης, επίτιμος Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού που ακολούθησε αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η κυρία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, όταν ανέλαβε την Προεδρία του Ναυτικού Μουσείου και τις προσπάθειες που κατέβαλε να κρατήσει σε λειτουργία το φορέα.

Ο κ. Αντώνιος Βογιατζής, Πρόεδρος Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών- Ιδρύματος Βούρου – Ευταξία μίλησε για τη γνωριμία του με την κα Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη και τόνισε την τεράστια προσφορά της ως Πρόεδρου του Ναυτικού Μουσείου.

Η κ. Ειρήνη Νταϊφά, Πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά και Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά παρουσίασε την πολυσχιδή δραστηριότητα της κας Αναστασίας Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη. «…Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος,  συμπληρώνει φέτος τα 70 χρόνια λειτουργίας του, και έχει την τύχη να κρατά το τιμόνι του από το 2003, η Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του, που κατέχει αυτή την θέση! Πλέοντας μετά περισσής γενναιότητας και ικανότητας, ανάμεσα σε οικονομικούς και άλλους σκοπέλους, και με την βοήθεια ικανών  ανθρώπων που, όπως και η ίδια, προσφέρουν την ενέργεια και την δράση τους αφιλοκερδώς, καλλιεργούν με σταθερές και αποφασιστικές κινήσεις τη φυσιογνωμία και τη φήμη του Μουσείου, προβάλλοντας σημαντικό έργο… Έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την συνεχή βελτίωση της παρουσίας του Μουσείου τόσο στον Πειραιά όσο και στον γενικότερο Πολιτισμικό χάρτη της Ελλάδας, καθώς και στην προσπάθεια να εδραιωθεί σε έναν διαρκώς αυξανόμενο πόλο έλξης επισκεπτών, η Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ναυτικού Μουσείου της Ελλάδος προχωρούν και δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και δράσεων…». Η κυρία Νταϊφά αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο όραμά της για την κτηριακή αναβάθμιση του Μουσείου και την επανέκθεση της συλλογής του ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ναυτικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας της χώρας μας «…Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που βελτιώνει σημαντικά τις υποδομές του Μουσείου, εξωραΐζει την εξωτερική του όψη και αυξάνει σχεδόν κατά 30% τον διαθέσιμο εσωτερικό χώρο. Η πρόταση, αναδεικνύει τα κατάλοιπα της Αρχαίας Οχύρωσης και εντάσσεται πλήρως, στην εγκεκριμένη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο μελέτη Ανάδειξης του Αρχαίου Τείχους, στην περιοχή της Μαρίνας Ζέας. Τα σχέδια της εξωτερικής εμφάνισης είναι τω όντι εντυπωσιακά και όταν υλοποιηθούν, θα κάνουν το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος, ένα στολίδι για την περιοχή και ένα διακριτό σημείο αναφοράς της πόλης του Πειραιά!»

Από μέρους της η κ. Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς την Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας εν Αθήναις για την εξαιρετική τιμή αλλά και προς τους ομιλητές  για την καλοσύνη που είχαν να επαινέσουν το έργο της. «Θεωρώ…» δήλωσε «… ότι δεν είχα το δικαίωμα να αρνηθώ αυτή τη βράβευση πάνω από όλα γιατί αισθάνομαι πως αυτός ο έπαινος και η τιμή που αποδίδεται σήμερα στο πρόσωπό μου ανήκει σε όλους τους ανθρώπους του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, ανήκει στους εμπνευστές, ιδρυτές και πρωτεργάτες της δημιουργίας αυτού του φορέα που καλλιεργεί την αγάπη για τη θάλασσα, διαφυλάττει και προβάλλει τη ναυτική ιστορία και παράδοση της χώρας μας, ανήκει σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που ανιδιοτελώς συμμετέχουν στη διοίκηση του φορέα, ανήκει στους χορηγούς και δωρητές μας που με τη γενναιοδωρία τους διασφαλίζουμε την καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος, ανήκει στα απλά μέλη που συστρατεύονται μαζί μας για τη διατήρηση της ναυτικής μας κληρονομιάς, ανήκει στους έξι μόνον εργαζόμενους του Μουσείου για την πέραν του καλώς εννοουμένου καθήκοντος προσφορά τους, ανήκει στους εθελοντές μας  που με τις γνώσεις, την εμπειρία και τις ικανότητές τους υποστηρίζουν το έργο του Μουσείου, ανήκει τέλος θα μου επιτρέψετε στην οικογένειά μου που ανέχεται την καθημερινή απουσία μου και  στον σύζυγό μου ναύαρχο Ιωάννη Παλούμπη για την μεγάλη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια..».

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες: ο πρ. υπουργός κ. Θοδωρής Δρίτσας, η βουλευτής κα. Σοφία Βούλτεψη, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης Π.Ν., ο Διευθυντής Υγειονομικού ΓΕΝ Υποναύαρχος Δημοσθένης Δαμιανός Π.Ν., ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά κ. Γεώργιος Δαβάκης, ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Νικόλαος Γεράσιμος, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Γεώργιος  Αρβανίτης, ο Πρόεδρος της Μακεδονικής Εστίας, κ. Ανδρέας Ευαγγελίδης, η Πρόεδρος του ICOM, κυρία Τέτη Χατζηνικολάου, η Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, κυρία Αικατερίνη Δελλαπόρτα, ο  κ. Κώστας Αναγνωστόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της Ι.Ε.Ε.Ε., ο Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιπλοιάρχων κ. Μαρίνος Τσάμης, ο Πρόεδρος της ΠΕΣΠΕΝ, κ. Δημήτριος Μηνδρινός, εκπρόσωποι από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, του Πειραϊκού Συνδέσμου , απόστρατοι στρατηγοί, ναύαρχοι, πτέραρχοι κ.α.

Φωτό: Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.