Επίσημη πρώτη για το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας

Επίσημη πρώτη για το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας

170
Επίσημη πρώτη για το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας
(Α-Δ):Ο Αντιναύαρχος (ε.α.) Γρηγόριος Δεμέστιχας, επίτιμος Αρχηγός Στόλου, o Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., Λεωνίδας Τσιαντούλας, ο Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν και ο συντονιστής της συνέντευξης Τύπου Λεωνίδας Μπλαβέρης.

Το “Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας” (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.) παρέθεσε στις 13 Μαρτίου 2019 συνέντευξη Τύπου στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. αποτελεί έναν νέο πολιτιστικό και επιστημονικό φορέα που έχει ως στόχο τη μελέτη, την έρευνα, τη διάσωση, τον εμπλουτισμό καθώς και την επιστημονική τεκμηρίωση και προβολή της Ναυτικής Ιστορίας και της Ναυτικής Παράδοσης του τόπου μας.

Στην συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το σκεπτικό ίδρυσης καθώς και η ταυτότητα και οι επιδιώξεις του Ινστιτούτου από τον Πρόεδρό του, κ Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν, ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε: “Δεν θα υποκαταστήσουμε ούτε θα ανταγωνιστούμε τους υφιστάμενους φορείς. Ευελπιστούμε ότι θα μπορέσουμε να ενδυναμώσουμε πρωτοβουλίες σχετικές με τη θάλασσα και την ιστορία της μέσω της δικτύωσης, σύνθεσης, ανάδειξης θεμάτων, αναζήτησης αντικειμένων και άυλου υλικού ναυτικής και θαλάσσιας ιστορίας για μελέτη και παράδοση σε υφιστάμενους φορείς. Θέλουμε επίσης να συμβάλουμε είτε με τα μέλη μας, είτε δρώντας ως καταλύτης, για την ανάληψη δράσεων από ομάδες εθελοντών σε έργα μελέτης, συγγραφής, συντήρησης και άλλες πρωτοβουλίες και ιδέες”.

εικόνα 1
(Α-Δ): Ο Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., Λεωνίδας Τσιαντούλας, ο Πρόεδρος ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., Κωνσταντίνος Μαζαράκης Αινιάν και ο συντονιστής της συνέντευξης Τύπου Λεωνίδας Μπλαβέρης. 

Στη συνέχεια, μέλη του Ινστιτούτου προερχόμενα από διάφορους επιστημονικούς και επαγγελματικούς χώρους αλλά και από διάφορες ηλικίες, απευθύνθηκαν στο κοινό και εξέθεσαν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν στην χρησιμότητα του νέου φορέα και το πως θα προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τους σκοπούς του.

Κατά την εκδήλωση, ανακοινώθηκε και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να ανακηρύξει ως επίτιμο μέλος τον Αντιναύαρχο (ε.α.) Γρηγόριο Δεμέστιχα, επίτιμο Αρχηγό Στόλου, σε αναγνώριση του καταλυτικού του ρόλου στην ολοκλήρωση των διαδικασιών ίδρυσης του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ., ως Πρόεδρος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του.

Ο Αντιπρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ν.Ι.Σ. κ. Λεωνίδας Τσιαντούλας παρουσίασε τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το 2019. Συγκεκριμένα:

  • Για το προσεχές φθινόπωρο, σε συνεργασία με τα Ναυτικά Χρονικά, προγραμματίζονται κύκλοι διαλέξεων όπου προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της ελληνικής ναυτιλίας και οικονομίας θα εξετάσουν τα πώς και τα γιατί της δημιουργίας του Ελληνικού Ναυτιλιακού Παραδείγματος. Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να αντιληφθεί το ευρύ κοινό την πολύτιμη συμβολή της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την ανάδειξη του ελληνόκτητου στόλου ως η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη παγκοσμίως.
  • Στις 19 Απριλίου 2019, στις 18:00 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. διοργανώνει εσπερίδα με θέμα “Με την πνοή του ανέμου. Το ιστίο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.” Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και μικρή έκθεση παραδοσιακής ιστιοραφίας.
  •  Έχει αρχίσει η προετοιμασία ημερίδας με θέμα την παρουσία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην Κύπρο την περίοδο 1964-1974. Σε αυτήν θα μιλήσουν βετεράνοι Αξιωματικοί που πρωταγωνίστησαν εκείνη την περίοδο, ιστορικοί και διπλωμάτες, για να αποκαλύψουν άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές της Ελληνικής Ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχει αρχίσει η βιντεοσκόπηση αφηγήσεων από τους Αξιωματικούς που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ως πρωταγωνιστές. Η εκδήλωση τοποθετείται χρονικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2019.
  • Το ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. εξετάζει και τη δυνατότητα πραγματοποίησης μιας έκδοσης βιβλίου μέχρι το τέλος του έτους. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Την συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο δημοσιογράφος και μέλος του ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ. Λεωνίδας Μπλαβέρης.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.