Στο άμεσο μέλλον η οικειοθελής υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού στην εθνική μας...

Στο άμεσο μέλλον η οικειοθελής υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού στην εθνική μας οικονομία

213
Στο άμεσο μέλλον η οικειοθελής υποστήριξη του ελληνικού εφοπλισμού στην εθνική μας οικονομία

Στο πλαίσιο της διαδικασίας οικειοθελούς παροχής της ναυτιλιακής κοινότητας που ολοκληρώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ την τρέχουσα περίοδο και βρίσκεται στο επίπεδο των τελικών προπαρασκευαστικών ενεργειών, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης επεσήμανε ότι η ναυτιλία των Ελλήνων, με το μεγάλο αριθμό εγκατεστημένων γραφείων διαχείρισης πλοίων και την μεγαλύτερη χωρητικότητα διαχειριζόμενου στόλου, έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα από τα σημαντικότερα κέντρα διαχείρισης πλοίων παγκοσμίως, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εξωστρέφειας.

Ο κ. Κουβέλης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ελληνόκτητος ναυτιλία για το 2018 συνέχισε να εκπροσωπεί άνω του 20% σε dwt της παγκόσμιας χωρητικότητας και πλέον του 51% της ναυτιλίας της Ε.Ε., ενώ η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς της εθνικής οικονομίας, συνεισφέροντας πάνω από 9% στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) δια της καταβολής φόρου χωρητικότητας (tonnage tax) στα ελληνικά και στα διαχειριζόμενα από την Ελλάδα πλοία, αλλά κυρίως δια της εισαγωγής ναυτιλιακού συναλλάγματος που διοχετεύεται πολύπλευρα στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη,  στην παρούσα φάση, η πρωτοβουλία εθελοντικής υποστήριξης της εθνικής οικονομίας της Ελλάδας από την ελληνική εφοπλιστική κοινότητα αποφασίστηκε να διενεργηθεί δια της καταβολής σταθερού ποσοστού 10% επί των εισαγομένων ναυτιλιακών μερισμάτων των φυσικών προσώπων, για αόριστη χρονική διάρκεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Ποντοπόρου Ναυτιλίας του ΥΝΑΝΠ, ο αριθμός των πλοίων που συμμετέχουν, μέχρι σήμερα, στη νέα διαδικασία «Οικειοθελούς Παροχής» ανέρχεται σε υψηλό ποσοστό του διαχειριζόμενου στόλου της ποντοπόρου ναυτιλίας, με τη δηλωθείσα χωρητικότητα να φτάνει στο 95% της χωρητικότητας της ποντοπόρου ναυτιλίας.

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.