Άνοιγμα της ΕΕ στην αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας

    75
    Άνοιγμα της ΕΕ στην αγορά της νοτιοανατολικής Ασίας

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) έδωσε «πράσινο φως» για την συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών και προστασίας επενδύσεων μεταξύ ΕΕ και Σιγκαπούρης.

    Η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, την οποία το ΕΚ ενέκρινε με 425 ψήφους υπέρ, 186 κατά και 41 αποχές, θα καταργήσει πρακτικά όλους τους δασμούς μεταξύ των δυο μερών μέσα σε πέντε χρόνια. Μεταξύ άλλων, θα επιτραπούν οι ελεύθερες συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένης της λιανικής τραπεζικής) και θα αποκτήσουν πρόσβαση εταιρείες από την ΕΕ σε διαγωνισμούς για δημόσιες συμβάσεις, όπως π.χ. για τις σιδηροδρομικές μεταφορές. Η συμφωνία περιλαμβάνει, επίσης, μέτρα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, στα οποία αποδίδει μεγάλη σημασία το ΕΚ.

    Ως η πρώτη διμερής εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και ενός κράτους μέλους του ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας), η συμφωνία μπορεί να χρησιμεύσει ως το πρώτο βήμα και για άλλες συμφωνίες με χώρες της περιοχής.

    O Βρετανός ευρωβουλευτής, David Martin, εισηγητής της συμφωνίας, σημείωσε ότι το ΕΚ έδειξε την αφοσίωσή του όσον αφορά τη δημιουργία ενός συστήματος κανόνων για τις συναλλαγές καθώς η ΕΕ κρατά το «δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο ζωντανό» και πρόσθεσε ότι η εμπορική συμφωνία δε θα ενισχύσει μόνο την δυναμική της ΕΕ στην αγορά της Σιγκαπούρης αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή του ASEAN.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.