Ποιες συνιστώσες θα οδηγήσουν τις κεφαλαιαγορές το 2019

Ποιες συνιστώσες θα οδηγήσουν τις κεφαλαιαγορές το 2019

118
Ποιες συνιστώσες θα οδηγήσουν τις κεφαλαιαγορές το 2019

Η πλειονότητα των αγορών κινήθηκε ελάχιστα πιο υψηλά την προηγούμενη εβδομάδα ελλείψει ουσιαστικής προόδου στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας αλλά και στο θέμα του Brexit. Και στις δύο περιπτώσεις, ο χρόνος μόνο σύμμαχο δεν αποτελεί ενώ η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα με τις αγορές ωστόσο να ευελπιστούν ότι τα χειρότερα θα αποφευχθούν. Ταυτόχρονα, κατά τις εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων, η παγκόσμια οικονομία, η οποία ήδη χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αναμένεται να επιβραδυνθεί σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές.

Το μεγάλο ερώτημα που παραμένει είναι ποιες οικονομικές συνιστώσες θα επηρεάσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις κεφαλαιαγορές εντός 2019. Παραδοσιακά οι χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων ευνοούν τα κέρδη μεγάλης μερίδας μετοχών. Κατά συνέπεια η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε συνδυασμό με τις «μετριοπαθείς» εκτιμήσεις για τα επιτόκια αναφοράς, φαίνεται να πυροδοτούν εκ νέου τις κεφαλαιαγορές.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (ΗΠΑ-Κίνα) θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (και) την τρέχουσα εβδομάδα στο Πεκίνο, προσελκύοντας τα βλέμματα του επενδυτικού κοινού και ενώ το ενδεχόμενο ενός νέου ομοσπονδιακού shutdown στις ΗΠΑ είναι ορατό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η προσπάθεια της Τερέζα Μέι να εξαντλήσει όλο τον χρόνο προκειμένου να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit, φαίνεται ορθή πολιτικά, ωστόσο τα οικονομικά  μηνύματα από το Λονδίνο μόνο θετικά δεν χαρακτηρίζονται. Συγκεκριμένα κατά το δ΄ τρίμηνο του 2018, η βρετανική οικονομία ενισχύθηκε μεν αλλά μόλις κατά 0,2% ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 0,4% . Τέλος, ο κατασκευαστικός κλάδος γνώρισε μείωση της τάξης του 3% τον περασμένο Δεκέμβριο ενώ και οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 3,7% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2017.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.