Βόρειο Πέρασμα: αύξηση διακίνησης του όγκου φορτίου

Βόρειο Πέρασμα: αύξηση διακίνησης του όγκου φορτίου

184
Βόρειο Πέρασμα: αύξηση διακίνησης του όγκου φορτίου

Αύξηση κατά 25% καταγράφηκε στον όγκο των φορτίων που διακινήθηκε μέσω του Βόρειου Περάσματος το περασμένο έτος.

Η αύξηση στη διακίνηση των φορτίων επήλθε λόγω του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή για ανεύρεση και εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων και κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η μεγαλύτερη αύξηση στη διακίνηση των ενεργειακών φορτίων σημειώθηκε στην Sabetta της Ρωσίας όπου βρίσκεται το ενεργειακό έργο «Yamal LNG» της Novatek, με  την ετήσια παραγωγική του ικανότητα να εκτιμάται ότι θα αγγίζει τους 16,5 εκατ./ μετρικούς τόνους, μόλις τεθούν σε λειτουργία και οι τρεις γραμμές παραγωγής του.

Από μέρους της η Ρωσία στοχεύει σε επενδύσεις ύψους $607,8 εκατ. σε χρονικό ορίζοντα τριών ετών προς την ανάπτυξη του Βόρειου Περάσματος.

Οι επενδύσεις θα αφορούν την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών στο Βόρειο Πέρασμα, καθώς και τη ναυπήγηση παγοθραυστικών, τα οποία θα καταναλώνουν πυρηνική ενέργεια, προκειμένου να ενισχυθούν οι εμπορικές ροές της συγκεκριμένης θαλάσσιας διαδρομής.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η διαδρομή του Βόρειου Περάσματος θα αποτελέσει το κλειδί για την ανάπτυξη της ρωσικής Αρκτικής, καθώς και της Άπω Ανατολής και ότι μέχρι το 2025 ο όγκος των διακινούμενων φορτίων μέσω του Βόρειου Περάσματος εκτιμάται ότι θα έχει δεκαπλασιαστεί φτάνοντας τους 80 εκατ. τόνους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.