Ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ- Ιαπωνίας

Ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ- Ιαπωνίας

214
Ιστορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ- Ιαπωνίας

H Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 σηματοδοτεί την έναρξη της οικονομικής και εμπορικής συμφωνίας (Economic Partnership Agreement -EPA) μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας. Όπως είναι λογικό, η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ορόσημο καθώς επιχειρήσεις και καταναλωτές σε Ευρώπη και Ιαπωνία είναι πλέον σε θέση να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα υπό την EPA, αίρονται οι ετήσιοι δασμοί ύψους περίπου €1 δις που καλούνταν να πληρώσουν εταιρείες της ΕΕ όταν εξήγαγαν τα προϊόντα τους στην Ιαπωνία. Παράλληλα, η Ιαπωνία αναμένεται να καταργήσει τους τελωνειακούς δασμούς για το 97% των εμπορευμάτων που εισάγει από την ΕΕ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στα Ναυτικά Χρονικά ο Πρέσβης της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Yasuhiro Shimizu, τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενίσχυση του διμερούς εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας και πρόσθεσε ότι η EPA μεταξύ άλλων προστατεύει την γεωγραφική ονομασία προέλευσης συγκεκριμένων προϊόντων, όπως για παράδειγμα η ελληνική φέτα.

Τέλος αναφερόμενος στην διμερή αυτή συμφωνία ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι ΕΕ και Ιαπωνία στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στον κόσμο αναφορικά με το μέλλον του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.