Διεθνής συνεργασία για εξάλειψη των πλαστικών

Διεθνής συνεργασία για εξάλειψη των πλαστικών

76
Διεθνής συνεργασία για εξάλειψη των πλαστικών

Γεγονός αποτελεί από την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου η συμμαχία εταιρειών-κολοσσών για την εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων και ιδιαίτερα από τους ωκεανούς.

Η πρωτοβουλία «Alliance to End Plastic Waste (AEPW)» περιλαμβάνει μέχρι στιγμής σχεδόν 30 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των oil majors Total, Shell και ExxonMobil, ενώ έχει πετύχει τη δέσμευση ενός ποσού κοντά στο $1 δις για την προστασία του περιβάλλοντος από τα πλαστικά. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η επένδυση $1,5 δις τα επόμενα πέντε έτη με στόχο την ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικών αλλά και την καλύτερη διαχείρισή τους.

Ήδη η συμμαχία ευελπιστεί τους επόμενους μήνες να επιτύχει πρόοδο στους παρακάτω τομείς:

1.  Ανάπτυξη υποδομών για την συλλογή και διαχείριση αποβλήτων και την αύξηση της ανακύκλωσης

2. Καινοτομία και νέες τεχνολογίες που καθιστούν ευκολότερη την ανακύκλωση

3.  Ενίσχυση της συμμετοχής κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και κοινοτήτων για κοινή δράση και εκπαίδευση

4.  Καθαρισμός περιοχών με μεγάλη συγκέντρωση πλαστικών.

Παράλληλα, έρευνα της Ocean Conservancy καταδεικνύει ότι το 80% των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς ξεκινά ως απορρίμματα στην ξηρά και στη συνέχεια η συντριπτική πλειονότητα αυτών μεταφέρεται στη θάλασσα μέσω των ποταμών.

Τέλος, ο Antoine Frérot, CEO της Veolia και αντιπρόεδρος της AEPW ανέφερε ότι η επιτυχία του εγχειρήματος απαιτεί συνεργασία και συντονισμένη δράση καθώς καμμία κυβέρνηση ή επιχείρηση δεν μπορεί να επιτύχει λύση του μεγάλου αυτού προβλήματος μόνη της.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.