Γ. Πατέρας και Α. Παπαγιαννόπουλος: ταχύτατες πλέον οι εξελίξεις

Γ. Πατέρας και Α. Παπαγιαννόπουλος: ταχύτατες πλέον οι εξελίξεις

1355
Γ. Πατέρας και Α. Παπαγιαννόπουλος: ταχύτατες πλέον οι εξελίξεις

Με τη συμμετοχή σημαντικής μερίδας εκπροσώπων της ναυτιλιακής βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου, το συνέδριο Slide2Open Shipping Finance 2019.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Δρος Γιώργου Πατέρα, Deputy Chairman, Contships Management Inc., προέδρου του ΝΕΕ, ο οποίος έκανε λόγο για τις ταχύτατες πλέον εξελίξεις που συντελούνται στον κλάδο, ενώ εμφανίστηκε και με διάθεση «αυτοκριτικής», καθώς σημείωσε πως «είμαστε θύματα της επιτυχία μας, που μας οδήγησε και σε απληστία». Για τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος οι ναυτιλιακές αγορές βελτιώνονται, και ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ο ναυτιλιακός κλάδος να έμαθε από τα λάθη του.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο κ. Αναστάσιος Α. Παπαγιαννόπουλος, πρόεδρος της BIMCO, και Principal της Common Progress Co Na S.A., ο οποίος στην ομιλία του εστίασε στην αυξημένη αβεβαιότητα λόγω του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ Κίνας , τονίζοντας ότι δεν αναμένει οι εμπορικές αυτές διενέξεις να τελειώσουν σύντομα.

Για τον πρόεδρο της BIMCO οι πολιτικές προστατευτισμού, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στη ναυτιλία, έχουν ήδη επιδράσει και στο διεθνές εμπόριο. Αναφερόμενος στους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς σημείωσε ότι και αυτοί έχουν ασκήσει την επιρροή τους στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση, με δεδομένο πως πλέον χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στους τομείς Έρευνας και Ανάπτυξης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «καυτό debate», όπως το χαρακτήρισε ο κ. Παπαγιαννόπουλος, μεταξύ τοποθέτησης scrubber και χρήσης καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα θείου, τόνισε ότι αποτελεί εμπορική απόφαση, ενώ σημείωσε πως «θα πρέπει να ενεργήσουμε προληπτικά και να έχουμε ανοιχτό μυαλό».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.