Ράλι καταγράφουν οι σημαντικότερες αγορές του κόσμου

Ράλι καταγράφουν οι σημαντικότερες αγορές του κόσμου

124
Ράλι καταγράφουν οι σημαντικότερες αγορές του κόσμου

Παρά το γεγονός ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με το Brexit εντείνεται, οι αγορές διεθνώς φαίνεται να ενστερνίζονται την άποψη ότι οι πιθανότητες για μία μη επίτευξη συμφωνίας, μειώνονται. Βεβαίως η πεποίθηση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την συντριπτική ήττα της Τερέζα Μέι στο βρετανικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Κατά συνέπεια προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η στερλίνα καταγράφει ράλι ανόδου ενώ και βρετανικές εταιρείες, οι οποίες κυρίως δραστηριοποιούνται στους τομείς του λιανικού εμπορίου και των κατασκευών, βλέπουν τις τιμές των μετοχών τους να κινούνται ανοδικά. Από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα εταιρειών του FTSE 100 έχουν καταγράψει απώλειες τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε το Brexit μονοπωλεί την βρετανική επικαιρότητα.

Εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει μια αισιοδοξία στις αγορές με αποτέλεσμα αυτές να αποδίδουν καλά στις αρχές του 2019. Ακόμη και στις ΗΠΑ, μικρός φαίνεται να είναι ο αντίκτυπος του shutdown και είναι ενδεικτικό ότι η πλειονότητα των εταιρειών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές έχουν «ξανακερδίσει» τα 2/3 των απωλειών που σημείωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε πολιτικό επίπεδο, ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την μεταναστευτική πολιτική και τα σχέδια του Προέδρου Τραμπ για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.

Στην Κίνα, πρόσφατα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη της τάξης του 6,4% το δ’ τρίμηνο του 2018, τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2009. Η επίδοση αυτή ωστόσο ήταν καλύτερη του αναμενομένου ενώ τα στοιχεία τόσο για τις λιανικές πωλήσεις όσο και για την βιομηχανική παραγωγή υπήρξαν άκρως θετικά.

Tέλος την εβδομάδα αυτή αναμένουμε τα στοιχεία για την απασχόληση στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς επίσης και αυτά για την πορεία του μεταποιητικού δείκτη PMI στην Ευρωζώνη.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.