Στο επίκεντρο τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πλοιάρχους

Στο επίκεντρο τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πλοιάρχους

1676
Στο επίκεντρο τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πλοιάρχους

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, ο τέως πρόεδρος της Ν.Δ. και νυν Τομεάρχης Ναυτιλίας, ο πρόεδρος του ΝΑΤ, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, ο Αρχηγός και αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του Ο.Η.Ε., πρόεδροι και μέλη εφοπλιστικών ενώσεων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ, καπτ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«Οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν το 2010, με την επιβολή στη χώρα μας των διαφόρων γνωστών οικονομικών περιορισμών είχαν σαν αποτέλεσμα την συρρίκνωση του εισοδήματος του Έλληνα ναυτικού, γεγονός που μας υποχρέωσε ως θεσμό και συνδικαλιστικό φορέα σε άμυνα, ανασύνταξη και σώφρονα αγώνα. Μας ενεργοποίησαν ώστε να αντισταθούμε στα συνεχή, ανελέητα μέτρα της σκληρής οικονομικής λιτότητας που διέλυσε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του Έλληνα πλοιάρχου, του Έλληνα ναυτικού και υποβάθμισε τις αξίες και τη ναυτική κληρονομιά και παράδοση της χώρας μας. Μας υποχρέωσαν να συσπειρωθούμε, να αντιδράσουμε, να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε, όχι κάτι περισσότερο από αυτά που κέρδισαν για εμάς ανά τους αιώνες οι προκάτοχοί μας ναυτικοί με θέληση για ευημερία, σκληρή δουλειά, πολλές φορές με αντίξοες συνθήκες διαβίωσης και ξενιτειάς.

IMG_7541

Η Ένωσή μας από την πρώτη στιγμή είχε ξεκάθαρες θέσεις. Διεκδικούμε επαναφορά όσων αφαιρέθηκαν αυθαίρετα, μέσα από δαιδαλώδεις αποφάσεις, διαδικασίες και απαράδεκτους νόμους που βασίζονται στην υφαρπαγή του εισοδήματός μας, στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και του επαγγέλματός μας.

Παρά τις δυσκολίες της εποχής και τη δεινή θέση που έχουν περιέλθει πολλοί επαγγελματίες και κλάδοι στη χώρα μας, καταφέραμε με υπομονή και πείσμα να υπογραφεί η Σ.Σ.Ε. στην Ακτοπλοΐα και στα Πορθμεία, με αύξηση και μάλιστα με αναδρομική ισχύ. Δίνουμε αγώνα και για το ασφαλιστικό των ναυτικών μας, αδυνατούμε να κατανοήσουμε την αδικία που έχουν υποστεί οι συνάδελφοί μας και εργαζόμαστε με σταθερότητα και υπομονή για την επίλυση και αυτού του τεράστιου θέματος. Στη δική μας απλή λογική, η τόνωση της ελληνικής ναυτιλίας με λαμπρούς νέους, μορφωμένους και ευσυνείδητους επαγγελματίες, συνδέεται αναπόφευκτα και με τη βελτίωση των φορολογικών ρυθμίσεων (σχετικά έχουμε καταθέσει στο ΥΝΑΝ ειδική έρευνα), την ενίσχυση των ασφαλιστικών παροχών και την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Αγωνιούμε για την ελληνική σημαία, την ελκυστικότητά της και την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα, αλλά και την παραμονή των υπαρχόντων ναυτικών. Πιστεύουμε στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση, χωρίς να είμαστε αρνητικοί ή αφοριστικοί σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα και προτάσεις. Όμως, δεν μπορούμε να μην έχουμε αναβαθμισμένη δημόσια ναυτική εκπαίδευση. Παρ’ όλα αυτά, με δικές μας καταλυτικές παρεμβάσεις και προτάσεις πετύχαμε την σίτιση των σπουδαστών των ΑΕΝ, συμβάλαμε στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και των επισκευών των ΑΕΝ.

Καταφέραμε Πλοίαρχος να καταλαμβάνει και θέση στην ιεραρχία της ΔΝΕ, που ήταν ένα από τα πάγια  αιτήματά μας, το οποίο τιμά τον Έλληνα πλοίαρχο και συμβάλλει στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης. Πιστεύουμε σε αυτή τη θέση και θα την υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με το ίδιο ενδιαφέρον αγκαλιάσαμε και το Κ.Ε.Σ.Ε.Ν., που αποτελεί τις μεταπτυχιακές μας σπουδές. Με τις προσπάθειες των συναδέλφων καθηγητών, ήδη διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στη λειτουργία του και τους σκοπούς που υπηρετεί. Συμμετέχουμε στο Συμβούλιο του Ν.Α.Τ. και μέσα από αυτό το συλλογικό όργανο διεκδικούμε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας, αλλά και την περιουσία του Ν.Α.Τ., που είναι μια ακόμη πάγια θέση της Ενώσεώς μας. Καταφέραμε να επιτευχθεί η συμφωνία, οι συνάδελφοι των γραφείων να μπορούν να ασφαλίζονται στο Ν.Α.Τ, έτσι ώστε εκτός από τους συναδέλφους, να βγαίνει ωφελημένο και οικονομικά ενισχυμένο και το Ν.Α.Τ.».

Στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης της ΠΕΠΕΝ δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις και βραβεύσεις σε ναυτικούς και ναυτιλιακές εταιρείες για το διασωστικό τους έργο, σε αριστεύσαντες του ΚΕΣΕΝ για το έτος 2018, σε επιτυχόντες ΑΕΙ, καθώς και ειδικές τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα από τον χώρο της ναυτιλιακής κοινότητας.

ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΕΤΟΥΣ 2018

  • Για την διάσωση και περισυλλογή ενός επιβαίνοντα στο ιστιοπλοϊκό σκάφος Sea Change το οποίο, λόγω μηχανικής βλάβης, είχε εισροή υδάτων, στην θαλάσσια περιοχή Χονολουλού, στις 3 Φεβρουαρίου 2018, βραβεύτηκε ο πλοίαρχος Ευάγγελος Λουκάς με το πλοίο “M/V Express Berlin” της Danaos Shipping Co.Ltd.
  • Για την περισυλλογή και διάσωση μιας γυναίκας που έπεσε στην θάλασσα 5 ν.μ. νότια του λιμένα Πειραιά, στις 10 Μάϊου 2018, βραβεύτηκε ο Απόστολος Λαζαρίδης με το Ε/Γ-Ο/Γ “Αγιος Νεκτάριος Αίγινας” της Ανωνύμου Ναυτιλιακής Εταιρείας Σύμης.
  • Οι Πλοίαρχοι Δημήτρης Συνοδινός και Νίκος Χατζάκης βραβεύτηκαν 1) για την παροχή βοηθείας με το Ε/Γ- Ο/Γ “Αδαμάντιος Κοραής” της Ανωνύμου Ναυτιλιακής Μεταφορικής Εταιρείας Ζακύνθου σε άτομο που έπεσε στην θάλασσα από ιστιοπλοϊκό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 12 αλλοδαποί επιβάτες, στην θαλάσσια περιοχή Κύθνου, στις 24 Ιουνίου 2018 και 2) για την συμμετοχή  στην έρευνα διάσωσης σκάφους που βρισκόταν σε δυσχερή θέση λόγω απώλειας πηδαλίου, στο οποίο επέβαιναν 4 αλλοδαποί, στη θαλάσσια περιοχή Σίφνου, στις 28 Σεπτεμβρίου 2018.
  • Για την παροχή βοηθείας σε πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο, την περισυλλογή 104 ατόμων και την ασφαλή μεταφορά τους στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην θαλάσσια περιοχή νότια νήσου Βενετικό Μεσσηνίας, βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος του M/V “Sea Champion” Γεώργιος Γηρούκης της εταιρείας Mega Shipping Line Corp.
  • Για τον εντοπισμό πλαστικής λέμβου που είχε ανατραπεί με επτά επιβαίνοντες, στην θαλάσσια περιοχή ν. Νήσου Θηρασιάς, στις 24 Ιουλίου 2018, βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ “Caldera Vista”, Νίκος Χλωρός της εταιρείας Sea Jets.
  • Για την έρευνα, διάσωση και περισυλλογή 9 ατόμων από το Ε/Γ- Ο/Γ “Superferry” της Golden Star Ferries, τα οποία έπεσαν στην θαλάσσια περιοχή Ραφήνας για να σωθούν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, στις 23 Ιουλίου 2018 βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος Θανάσης Χαλάς.
  • Για την έρευνα, διάσωση και περισυλλογή 5 ατόμων που έπεσαν στην θαλάσσια περιοχή Ραφήνας για να σωθούν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, στις 23 Ιουλίου 2018 βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος Γιώργος Δήμου με το Ε/Γ – Ο/Γ “Super Runner” της Golden Star Ferries.
  • Για την έρευνα, διάσωση και περισυλλογή 13 ατόμων που έπεσαν στην θαλάσσια περιοχή Ραφήνας για να σωθούν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, στις 23 Ιουλίου 2018, βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος Γιάννης Βουτσελάκος με το πλοίο Ε/Γ “Terra Jet” της Seajets Catamaran Joint Venture.
  •  Για την συμμετοχή στην έρευνα και διάσωση ατόμων που έπεσαν στην θαλάσσια περιοχή Ραφήνας για να σωθούν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, στις 23 Ιουλίου 2018 βραβεύτηκαν οι Πλοίαρχοι Μάρκος Βλάμης και Ιωάννης Καλανδράνης με το πλοίο “Ε/Γ- Ο/Γ “Αικατερίνη Π” της Hellenic Flame Fast Ferries Maritime Co.
  • Για την συμμετοχή στην έρευνα και διάσωση ατόμων που έπεσαν στην θαλάσσια περιοχή Ραφήνας για να σωθούν από την πυρκαγιά που ξέσπασε στο Μάτι και την ευρύτερη περιοχή, στις 23 Ιουλίου 2018 βραβεύτηκαν οι Πλοίαρχοι Ισίδωρος Λιγνός και Γιώργος Κολίτσας με το Ε/Γ- Ο/Γ “Fast Ferries Andros” της Andros Fast Ferries Maritime Co.
  • Για την παροχή βοηθείας και την άμεση μεταφορά εγκυμονούσας γυναίκας που έχρηζε νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω επιπλοκών, στην θαλάσσια περιοχή Μαγιόρκας, στις 18 Αυγούστου 2018 βραβεύτηκαν ο Πλοίαρχος Μάρκος Πολομαρκάκης και ο Ύπαρχος Μιχάλης Βάλβης με το Ε/Γ- Ο/Γ “‘Ελυρος” της Anek Lines.
  • Για την παροχή βοήθειας σε ακυβέρνητο φουσκωτό σκάφος με 4 επιβαίνοντες, στην θαλάσσια περιοχή Μακρονήσου, στις 30 Αυγούστου 2018 βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος Στυλιανός Περιστεράκης με το Ε/Γ- Ο/Γ “‘Αρτεμις” της Hellenic Seaways.
  •  Για τον εντοπισμό, περισυλλογή και διάσωση δύο ατόμων που επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ νήσου Αγ. Γεωργίου και Μακρονήσου, στις 6 Σεπτεμβρίου 2018 βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος Δημήτρης Λεωτσινίδης με το Ε/Γ-Ο/Γ “High Speed 4″ της Hellenic Seaways.
  •  Για την περισυλλογή και διάσωση των οκτώ μελών του πληρώματος του Φ/Γ πλοίου FOM το οποίο είχε πάρει κλίση, στην θαλάσσια περιοχή Σεβαστούπολης, στις 13-10-2018 βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος  Γεώργιος Μπάμπαλης με το πλοίο “Minerva Marine” της Minerva Marine Inc.
  • Για την παροχή βοηθείας στο κινδυνεύον σκάφος ΜΑΡΑΚΙ και τους δύο (2) επιβαίνοντες του, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πάτμου, Λειψών και Αρκιών, στις 1 Νοεμβρίου 2018, βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος του “Ε/Γ- Ο/Γ Blue Star Patmos” της Blue Star Ferries, Μακάριος Λύρας.
  • Για την περισυλλογή και διάσωση 19 ατόμων που επέβαιναν σε σχεδία, στην θαλάσσια περιοχή Αλμέριας, στις 14 Νοεμβρίου 2018, βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Σοφιανός με το “M/V Maran Poseidon” της Maran Tankers.
  • Για τον εντοπισμό και διάσωση αγνοούμενου χειριστή τζετ σκι, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αίγινας και Μεθάνων, στις 12 Δεκεμβρίου 2018 βραβεύτηκε ο Πλοίαρχος Παναγιώτης Μακαρατζής με το “Απόλλων Ελλάς” της Saronic Ferries.
  • Βραβεύτηκε επίσης ο Πλοίαρχος του Ε/Γ-Ο/Γ “Alexandros KII”, Σπύρος Μπάλος, της άγονης γραμμής των Διαπόντιων νησιών Οθωνοί, Ερικούσας Μαθρακι, ο οποίος έμεινε ναυτολογημένος στο ίδιο πλοίο για 30 συνεχόμενα χρόνια, δεν έχασε ούτε ένα δρομολόγιο, δεν έλειψε ούτε μια μέρα από το πλοίο.

ΒΡΑΒΕΥΣΗ Ε/Γ-Ο/Γ  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ»

Για τον άριστο συντονισμό στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο χώρο γκαράζ το πλοίου και την ασφαλή αποβίβαση των 875 επιβατών και των 140 μελών του πληρώματος στο λιμάνι του Πειραιά, στις 29 Αυγούστου 2018 βραβεύτηκαν οι κάτωθι του Ε/Γ- Ο/Γ “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Anek Lines.

Πλοίαρχος:Ευστράτιος Καβρός

Ύπαρχος: Γεώργιος Τακογλου

Υποπλοίαρχος: Ανδρέας Κριαρας

Υποπλοίαρχος: Ιωάννης Φελεσάκης

Ανθυποπλοίαρχος: Γεώργιος Ξενόπουλος

Δόκιμος Πλοίαρχος: Κωνσταντίνος Χατζόπουλος

Εκπ. Σπουδ.Καταστρώματος: Άννα Ευθυμίου

Α’ Μηχανικός: Παναγιώτης Παπαδόπουλος

Α/Β Μηχανικός: Αργύρης Φούσκας

Ναύκληρος: Ιωάννης Μπασιώτης

Προϊστ. Αρχιθαλαμηπόλος: Γεώργιος Ντουροπολάκης

Στιγμιότυπο από την βράβευση των αξιωματικών του Ε/Γ- Ο/Γ “Ελευθέριος Βενιζέλος”

(Επίσης έσπευσαν σε παροχή βοήθειας και τα πλοία “Blue Horizon”, “Κνωσσός Παλλάς, “Blue Star 1″, “Blue Star Νάξος”, “Νήσος Πόρος”)

Επιπλέον στην εν λόγω τελετή πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις για τους αριστεύσαντες του ΚΕΣΕΝ του 2018. Βραβείο δόθηκε στους πλοιάρχους Α’ Τάξεως, Παναγιώτη Λουδάρο, Κωνσταντίνο Καραμάνη, Αθανάσιο Σαρακατσάνο, καθώς και στους πλοιάρχους Β΄ Τάξεως, Σταύρο Περδικέα, Στέφανο Μουστάκη, Ηλία Βογιατζή.

Βραβεία επίσης δόθηκαν σε επιτυχόντες για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και συγκεκριμένα στον κ. Φιωτοδημητράκη Νικόλαο του Γεωργίου, για την εισαγωγή του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Οικονομικής Επιστήμης στην κ. Καρίντζη Αναστασία (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης), στην κ. Γιακουμάκη Κων/να  (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Σχολή Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής, στην κ. Τσουκαλή Βενεδίκτη- Κων/να (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών).

Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν επίσης στην κ. Αθηνά Μαρτίνου, στην κ. Άννα Αγγελικούση, στην κ. Μαρία Αγγελικούση, στον κ. Λεωνίδα Δημητριάδη- Ευγενίδη και στον κ. Γεώργιο Τσουρή, Operations Manager, DPA-CSO της Blue Planet Shipping, καθώς και στο επίτιμο μέλος Δ.Σ. της ΠΕΠΕΝ, κ. Στέλιο Δαφέρμο.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση

 

Φωτό: Ναυτικά Χρονικά

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.