«Σύγκρουση συμφερόντων» Κίνας- Ιαπωνίας στην Αφρική

«Σύγκρουση συμφερόντων» Κίνας- Ιαπωνίας στην Αφρική

141
«Σύγκρουση συμφερόντων» Κίνας- Ιαπωνίας στην Αφρική

To trading house Toyota Tsusho και η κρατική ιαπωνική τράπεζα Japan Bank for International Cooperation ενώνουν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή λιμένα στη νότια Ανγκόλα μέσω της άντλησης κεφαλαίων ύψους $643 εκατ.

Είναι γνωστή η ανάγκη της Ανγκόλα, η οποία εν πολλοίς βασίζεται οικονομικά στις εξαγωγές πετρελαίου, να εκσυγχρονίσει τα λιμάνια της και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το ιαπωνικό εγχείρημα. Ο νέος λιμένας θα χρησιμοποιηθεί για τις εξαγωγές πετρελαίου και σιδηρομεταλλεύματος από την χώρα της νοτιοδυτικής Αφρικής.

Όπως αναφέρουν ιαπωνικά μέσα, η στρατηγική αυτή κίνηση έρχεται εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η Κίνα επιβαρύνει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες με υπερβολικό εξωτερικό χρέος μέσω των επενδύσεων της στις χώρες αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2002, όταν και σταμάτησε ο εμφύλιος πόλεμος στην Ανγκόλα, ο «κινεζικός δράκος» αποτελεί τον κορυφαίο επενδυτή στην αφρικανική χώρα ενώ τα τελευταία χρόνια εντείνει την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών για την επιτυχή εφαρμογή του «Βelt and Road Initiative».