«Σύγκρουση συμφερόντων» Κίνας- Ιαπωνίας στην Αφρική

«Σύγκρουση συμφερόντων» Κίνας- Ιαπωνίας στην Αφρική

157
«Σύγκρουση συμφερόντων» Κίνας- Ιαπωνίας στην Αφρική

To trading house Toyota Tsusho και η κρατική ιαπωνική τράπεζα Japan Bank for International Cooperation ενώνουν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή λιμένα στη νότια Ανγκόλα μέσω της άντλησης κεφαλαίων ύψους $643 εκατ.

Είναι γνωστή η ανάγκη της Ανγκόλα, η οποία εν πολλοίς βασίζεται οικονομικά στις εξαγωγές πετρελαίου, να εκσυγχρονίσει τα λιμάνια της και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το ιαπωνικό εγχείρημα. Ο νέος λιμένας θα χρησιμοποιηθεί για τις εξαγωγές πετρελαίου και σιδηρομεταλλεύματος από την χώρα της νοτιοδυτικής Αφρικής.

Όπως αναφέρουν ιαπωνικά μέσα, η στρατηγική αυτή κίνηση έρχεται εν μέσω έντονων ανησυχιών ότι η Κίνα επιβαρύνει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες με υπερβολικό εξωτερικό χρέος μέσω των επενδύσεων της στις χώρες αυτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2002, όταν και σταμάτησε ο εμφύλιος πόλεμος στην Ανγκόλα, ο «κινεζικός δράκος» αποτελεί τον κορυφαίο επενδυτή στην αφρικανική χώρα ενώ τα τελευταία χρόνια εντείνει την ανάπτυξη υποδομών μεταφορών για την επιτυχή εφαρμογή του «Βelt and Road Initiative».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.