Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι τιμές των energy commodities

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι τιμές των energy commodities

93
Η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι τιμές των energy commodities

Η αβεβαιότητα που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία το 2018 ελέω έντονων γεωπολιτικών εντάσεων καθώς επίσης και η πορεία της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, είχαν σαν αποτέλεσμα την υψηλή διακύμανση στις τιμές των energy commodities, σύμφωνα με την Energy Information Administration (EIA).

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης εμπορευμάτων του S&P Goldman Sachs (GSCI), o οποίος ουσιαστικά αποτελεί τον σταθμικό μέσο των τιμών πολλών ειδών εμπορευμάτων, κατέδειξε ότι το 2018 τα energy commodities κατέγραψαν την υψηλότερη διακύμανση.

Κατά τις τελευταίες μέρες του 2018 ο GSCI κατέγραψε απώλειες της τάξης του 21%, όταν κατά τους τρεις πρώτους μήνες είχε κέρδη 25%. Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης εν πολλοίς ακολουθεί την τάση των τιμών πετρελαίου και κατά συνέπεια η γενικότερη αβεβαιότητα γύρω από την παραγωγή «μαύρου χρυσού» είχε σαν αποτέλεσμα την υψηλή διακύμανση του δείκτη.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ για την πορεία των τιμών εμπορευμάτων ενέργειας σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η απόφαση των ΗΠΑ για εκ νέου επιβολή κυρώσεων προς το Ιράν καθώς επίσης και η παραγωγή πετρελαίου από ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Ρωσία, η οποία ανήλθε σε επίπεδε ρεκόρ το 2018.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.