Υπέρ του ελεύθερου εμπορίου η Ιαπωνία

Υπέρ του ελεύθερου εμπορίου η Ιαπωνία

116
Υπέρ του ελεύθερου εμπορίου η Ιαπωνία

Εν μέσω του εν εξελίξει εμπορικού «πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Ιαπωνία και η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή πολιτικών εμπορικού προστατευτισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, η κυβέρνηση της τελευταίας επιθυμεί να προωθηθούν διεθνείς κανονισμοί οι οποίοι θα προστατεύουν το «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο» προς όφελος της παγκόσμιας οικονομίας και οι οποίοι θα είναι σεβαστοί από όλους. Ο κίνδυνος, κατά την ιαπωνική κυβέρνηση προέρχεται από εκείνες τις χώρες που θα επιμείνουν να έχουν ως πρώτιστο στόχο των εμπορικών τους πολιτικών την προστασία μόνο των δικών τους συμφερόντων.

Οι δηλώσεις του Ιάπωνα αξιωματούχου έρχονται σε μία περίοδο που Ουάσιγκτον και Τόκιο ετοιμάζονται για έναρξη συζητήσεων, στις 20 Ιανουαρίου 2019, προς τη σύναψη μίας μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας, που στόχο έχει από τη μία να  μειωθούν τα συστηματικά και υπερβολικά εμπορικά πλεονάσματα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ και από την άλλη να υπάρξει περαιτέρω άνοιγμα της ιαπωνικής οικονομίας στα αμερικανικά αγαθά.

Από πλευράς της η Ουάσιγκτον προσφέρει στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το «δέλεαρ» της μη αύξησης των δασμών σε ιαπωνικής κατασκευής αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.