Tο Brexit απειλή για την γερμανική οικονομία

Tο Brexit απειλή για την γερμανική οικονομία

198
Tο Brexit απειλή για την γερμανική οικονομία

Αυξάνεται η ανησυχία στους κόλπους της γερμανικής οικονομίας από το επικείμενο Brexit, όπως και η ανασφάλεια, ωθώντας τον πρόεδρο της Ένωσης των Γερμανικών Βιομηχανιών, Dieter Kempf, να περιγράψει την όλη κατάσταση ως «δραματική», ιδίως εάν υπάρξει μία χωρίς συμφωνία αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) από την ΕΕ.

Ο λόγος της μεγάλης ανησυχίας των Γερμανών Βιομηχάνων έχει να κάνει με το γεγονός πως το ΗΒ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, ενώ οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ισχυρή παρουσία στο ΗΒ έχοντας επενδύσει σχεδόν 120 δις ευρώ σε διάφορες επιχειρηματικές δράσεις και projects. Επιπλέον, περισσότερες από 750.000 θέσεις εργασίας στην Γερμανία εξαρτώνται άμεσα από τις εξαγωγές προς το ΗΒ. Μάλιστα, από την εποχή του δημοψηφίσματος για το Brexit  ο όγκος των εξαγωγών έχει μειωθεί άνω του 5%.

Επίσης, εκτιμάται πως σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία θα αυξηθούν τα γραφειοκρατικά κόστη που σχετίζονται με τους εκτελωνισμούς αγαθών έως και πάνω από 200 εκ. ευρώ. Επιπλέον, η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ ωθεί τις γερμανικές εταιρείες να προετοιμάζουν σχέδια ακόμα και για μετεγκατάσταση των μονάδων παραγωγής τους από το ΗΒ σε τρίτες χώρες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο Eric Schweitzer, πρόεδρος του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μιλώντας προς το γερμανικό πρακτορείο DPA, όπως σημειώνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε πως το Brexit απειλεί με μαζικές επιπτώσεις  την γερμανική οικονομία, ενώ μπορεί να οδηγήσει στην «απώλεια θέσεων εργασίας» αλλά και «σε απώλεια ευημερίας».

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.