Μεγαλοπρεπή εγκαίνια για το Κέντρο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου

Μεγαλοπρεπή εγκαίνια για το Κέντρο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου

484
Μεγαλοπρεπή εγκαίνια για το Κέντρο «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου
(Α-Δ) Ο καθηγητής Ιωσήφ Σηφάκης, Σύμβουλος Σχεδιασμού του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena», ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Φώτης Κουβέλης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και ο πρώην πρωθυπουργός, καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος.

Με παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου και της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και πλήθους κόσμου και μέσα σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena» του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Το νέο πρότυπο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena» αποτελεί την μετεξέλιξη της «Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας», που λειτούργησε από το 2006 έως το 2016, η οποία με την σειρά της αποτελούσε την συνέχεια της «Συλλογής Πειραμάτων και Τεχνικών Εκθεμάτων», η οποία δημιουργήθηκε το 1966 και λειτούργησε μέχρι και το 1988.Εκθεση 1

Το Κέντρο, που φιλοξενείται σε μία εξαιρετική κτηριακή υποδομή συνολικής επιφάνειας  1.200 τ.μ., σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων, που μελέτησε επιστάμενα τις τρέχουσες ανάγκες στην Ελλάδα, αλλά και τις σύγχρονες τάσεις σε όλον τον κόσμο. Στόχοι του είναι να εξοικειώσει τους νέους με τις βασικές επιστημονικές αρχές και τα σύγχρονα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να εμφυσήσει το πνεύμα της συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης, καθώς και να φέρει πιο κοντά το κοινό στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

DIO_7207Κατά τον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη το Ίδρυμα Ευγενίδου για την, όπως τόνισε «επί έξι δεκαετίες εμβληματική κοινωφελή εκπαιδευτική του δραστηριότητα, η οποία, κατά το όραμα του ιδρυτή του, εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη, συμβάλλει κυρίως στην εκπαίδευση των νέων στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο. Στα συγχαρητήρια αυτά», συνέχισε, «προστίθεται, εκ μέρους μου, η δημόσια αναγνώριση της μεγάλης σημασίας του νέου πρότυπου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena», του οποίου έχω την τιμή να κάνω τα εγκαίνια. Κέντρου, το οποίο συνιστά χώρο γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για τους νέους και τις νέες της χώρας μας».

DIO_7089Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, ανέφερε πως: «Το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει και φιλοξενεί εκθέσεις αφιερωμένες στην τεχνική εκπαίδευση, στην επιστήμη και στην τεχνολογία από το 1966, αρχικά σε συνεργασία με το Deutsches Museum και εν συνεχεία με την La Vilette, οι οποίες συμπληρώνουν τις δράσεις του, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των νέων στην Ελλάδα στο επιστημονικό και τεχνικό πεδίο. Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena» που σήμερα εγκαινιάζουμε, είναι εναρμονισμένο με την εκπαίδευση STEM, η οποία μπαίνει πλέον δυναμικά σε όλες τις δράσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου. Παράλληλα στηρίζει τις παραδοσιακά θετικές επιστήμες και με βάση τα προγράμματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φιλοδοξεί να εισάγει τους νέους και τις νέες σε τομείς της σύγχρονης επιστήμης και τεχνολογίας, συμβάλλοντας στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που θα βοηθήσουν στην μελλοντική τους απασχολησιμότητα».

Την συμβολή του Κέντρου αλλά και όλων των δράσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου προς την κατεύθυνση της διάδοσης της Επιστήμης και της Τεχνολογίας στην χώρα τόνισε στην δική του παρέμβαση ο διεθνώς διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής, βραβευμένος με το Βραβείο Turing (2007) Ιωσήφ Σηφάκης, Σύμβουλος Σχεδιασμού του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας «Athena». Ο κ. Σηφάκης μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε πως: «Σήμερα η πατρίδα μας αναζητεί το δρόμο για μία έξοδο από το τούνελ της κρίσης, μία αναγέννηση. Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι κοινή συνείδηση ότι πρέπει να απαντήσουμε θαρραλέα στις προκλήσεις που θέτει η κοινωνία της γνώσης. Τόσο όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης όσο και την ανάπτυξη στηριγμένη στην τεχνολογία και την καινοτομία».

Παρόντες στην εκδήλωση των εγκαινίων ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός Καθηγητής Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Φώτης Κουβέλης, οι Αναπληρωτές υπουργοί Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστας Φωτάκης, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, η Βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως, ο Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Ναυτιλίας κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, o Βουλευτής Πειραιά και πρώην υπουργός Ναυτιλίας κ. Θεόδωρος Δρίτσας, ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Καθηγητής Άγγελος Κότιος.

 

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.