Προς την πραγματοποίηση ταξιδιών στα φιόρδ με μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων

Προς την πραγματοποίηση ταξιδιών στα φιόρδ με μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων

134
Προς την πραγματοποίηση ταξιδιών στα φιόρδ με μηδενικές εκπομπές αέριων ρύπων

Η νορβηγική Havyard Design & Solutions, η οποία έχει αναλάβει το σχεδιασμό και τον εξοπλισμό τεσσάρων νεότευκτων πλοίων της Havila Kystruten που θα χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου υδρογόνου για την πρόωσή τους, πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση ύψους NOK 104,3 εκατ. (USD 12 εκατ.) από το νορβηγικό πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης Pilot-E.

Η εταιρεία δήλωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλοία που θα μπορούν να πραγματοποιούν έως πεντε φορές μεγαλύτερα ταξίδια με μηδενικές εκπομπές σε σχέση με άλλα υπάρχοντα ή προς ναυπήγηση πλοία. Η Havyard ASA αναλαμβάνει ένα έργο με τη φιλοδοξία να πετύχει ταξίδια μηδενικών εκπομπών στα φιόρδ, τα οποία ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, καθώς και σε τμήματα νέων παράκτιων διαδρομών, συνδυάζοντας μπαταρίες και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο όμιλος Havyard ασχολείται με συστηματικές εργασίες ανάπτυξης και ψηφιοποίησης για τη δημιουργία πλοίων φιλικότερων προς το περιβάλλον, με όλο και μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και λιγότερες επιβλαβείς για το περιβάλλον εκπομπές. Πλέον ο όμιλος έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα μέσω του προγράμματος FreeCO2ast. Ο Kristian Steinsvik, επικεφαλής του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της Havyard, δήλωσε ότι το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός συστήματος υδρογόνου υψηλής ισχύος και στην έναρξη χρήσης του σε ένα από τα πλοία της Havila Kystruten. Το εν λόγω σύστημα πρόκειται να εγκατασταθεί σε πλοίο και να τεθεί σε λειτουργία έως τα τέλη του 2022.

Φωτό: havyard.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.