Δύσκολο το 2019 για τις αγορές;

Δύσκολο το 2019 για τις αγορές;

140
Δύσκολο το 2019 για τις αγορές;

Καθώς το 2018 πλησιάζει στο τέλος του, φαίνεται εξαιρετικά πιθανό οι αγορές να μπουν με το αριστερό στο 2019 εν μέσω έντονων ανησυχιών για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το νέο έτος. Παράλληλα το πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη μοιάζει ρευστό ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μέλλει γενέσθαι για Brexit και εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας παρά την προσωρινή ανακωχή τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, εύλογα εκτιμάται ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι δύσκολοι για τις παγκόσμιες αγορές. Το ερώτημα παραμένει σε τι βαθμό οι κεφαλαιαγορές έχουν προεξοφλήσει τις αρνητικές συνέπειες των προαναφερθέντων.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν χτυπηθεί βάναυσα και είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από τις μισές εταιρείες του FTSE 100 έχουν δει τις τιμές των μετοχών τους να μειώνονται κατά παραπάνω από 20% φέτος. Η μεταβλητότητα στις αγορές αναμένεται να είναι επίσης υψηλή και το 2019 και θα πρέπει το επενδυτικό κοινό να οπλιστεί με υπομονή για να ανταπεξέλθει στις απότομες αυτές μεταβολές.

Παρόλα αυτά, η αμερικανική οικονομία διαπρέπει οδηγούμενη κυρίως από τις φοροαπαλλαγές του περασμένου έτους. Τα επίπεδα απασχόλησης παραμένουν σε υψηλά δέκα ετών ενώ και η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένουν θετικές. Φαντάζει λογικό οι επιπτώσεις των φοροαπαλλαγών να εξασθενίσουν το επόμενο έτος αλλά η αμερικανική οικονομία σε καμία περίπτωση δεν θα γνωρίσει ύφεση, όπως ενδεχομένως προκύπτει από την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων. Να σημειωθεί ότι η Fed θα προβεί σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων στο 2,5 % ενώ για το 2019 εκτιμάται ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τρεις ακόμα φορές.

Στον αντίποδα, εκτός ΗΠΑ η οικονομική ανάπτυξη από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Κίνα φαίνεται να επιβραδύνεται. Καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ολοκληρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι οικονομικές επιδόσεις στην Ευρωζώνη μειώνονται με τον δείκτη PMI του κλάδου μεταποίησης να υποχωρεί την προηγούμενη εβδομάδα σε χαμηλά τεσσάρων ετών με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Γαλλία να επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο. Είναι στο χέρι των κεντρικών τραπεζών να μετριάσουν τις ανησυχίες της αγοράς αναφορικά με τις νομισματικές πολιτικές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που πολλά από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης ολοκληρώνονται.

Στο μέτωπο του Brexit, η Τερέζα Μέι επέστρεψε με άδεια χέρια από μια ακόμα σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών καθώς η ΕΕ δεν επιθυμεί να προβεί σε νέες ουσιαστικές παραχωρήσεις. Κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να προκαλεί σε κανέναν εντύπωση οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία του λιανικού εμπορίου στην Βρετανία, δεδομένης της γενικότερης αστάθειας που επικρατεί στη χώρα.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.