Επί τάπητος το ζήτημα των scrubbers

Επί τάπητος το ζήτημα των scrubbers

403
Επί τάπητος το ζήτημα των scrubbers

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Scrubbers 360ο» την οποία διοργάνωσε ο κινεζικός κολοσσός CSIC και επιμελήθηκε η Glafcos Μarine ΕΠΕ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της τοποθέτησης scrubbers στα πλοία για την επίτευξη των νέων ορίων εκπομπών θείου, ενώ έγινε αναφορά στο scrubber του Shanghai Marine Diesel Research Institute (SMDERI), το οποίο αντιπροσωπεύεται από την Glafcos.

Ο κ. Λεωνίδας Δρίκος, Managing Director της Glafcos Marine επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή οι ναυτιλιακές εταιρείες πιέζονται να αποφασίσουν εγκαίρως για τη λύση που πρέπει να ακολουθήσουν, δηλαδή τη χρήση συμμορφούμενων καυσίμων ή την εγκατάσταση EGCS, και να απαντήσουν κατά πάσα πιθανότητα σε μία ακόμα πιο δύσκολη ερώτηση, σχετικά με τον κατασκευαστή EGCS που θα εμπιστευτούν».

«Παρόλο που φαντάζει απλή, η τεχνολογία των scrubbers παρουσιάζει σημαντικές επιστημονικές, τεχνικές και μηχανολογικές προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες», σημείωσε από την πλευρά του ο Δρ Γεώργιος Σκεύης, Επικεφαλής Ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Ο ίδιος προσέθεσε ότι «η ελληνική κοινότητα Έρευνας & Ανάπτυξης, σε στενή συνεργασία με την ελληνική και τη διεθνή ναυτιλιακή βιομηχανία, μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις για την προσαρμογή και βελτιστοποίηση των συστημάτων scrubbers από άποψη αυξημένης αποτελεσματικότητας, μείωσης των εκπομπών θείου, αλλά και μειωμένου κεφαλαιακού και λειτουργικού κόστους».

Από τη μεριά του ο κ. Αντώνης Βούρδαχας, Principal Vessel Performance Analyst του ABS, επεσήμανε ότι «η επερχόμενη εφαρμογή του νέου παγκόσμιου κατώτατου ορίου εκπομπών θείου από το 2020 συνοδεύεται από μία αβεβαιότητα που δημιουργεί αναστάτωση στη ναυτιλιακή κοινότητα, η οποία αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, οι εξελίξεις στην τελευταία, 73η Σύνοδο της Επιτροπής Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος MEPC, ενδέχεται να βοηθήσουν: υπάρχουν πολλές πιθανές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναυτιλιακές, αλλά τα scrubbers βρίσκονται για πολλούς στην κορυφή της λίστας, κυρίως χάρη στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματά τους».

Ο κ. Λουκάς Κανιάρος από την Chandris Hellas Inc., σχολίασε ότι «ο νέος κανονισμός για τις εκπομπές θείου από τα πλοία επιτρέπει τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων των scrubbers», ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις, καθώς όπως εκτίμησε «χρησιμοποιώντας τέτοιες μεθόδους δεν θα υπήρχε ουσιαστικός περιορισμός της περιεκτικότητας σε θείο του χρησιμοποιημένου καυσίμου». Ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στα «τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν και μερικές σημαντικές ανησυχίες που εμπλέκονται κατά την επιλογή ενός scrubber».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.