Τραμπ, Σι Τζινπίνγκ και Fed αλλάζουν άρδην το τοπίο στις αγορές

Τραμπ, Σι Τζινπίνγκ και Fed αλλάζουν άρδην το τοπίο στις αγορές

190
Τραμπ, Σι Τζινπίνγκ και Fed αλλάζουν άρδην το τοπίο στις αγορές

Πώς είναι δυνατόν το σκηνικό γύρω από τις διεθνείς αγορές να αλλάξει άρδην μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά από συνεχόμενες απώλειες 6-7 εβδομάδων;

Η απάντηση κρύβεται στις βαρύνουσας σημασίας πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες φαίνεται να ταράσσουν θετικά τα (εύθραυστα) νερά των αγορών. Πιο συγκεκριμένα, οι ηγέτες ΗΠΑ και Κίνας αποφάσισαν προσωρινή «ανακωχή» για ένα διάστημα 90 ημερών με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να συμφωνεί να μην αυξήσει περαιτέρω τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Απόρροια της συμφωνίας ήταν οι ασιατικές και οι ευρωπαϊκές αγορές να καταγράψουν ράλι τουλάχιστον κατά τις δύο πρώτες μέρες της τρέχουσας εβδομάδας.

Παράλληλα, ο κ. Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο του Economic Club της Νέας Υόρκης, σχολίασε ότι τα αμερικανικά επιτόκια το προηγούμενο διάστημα κινούνταν ελάχιστα πιο χαμηλά από τα «κανονικά» επίπεδα. Κατά συνέπεια, οι αμερικανικές αγορές, στο ενδεχόμενο τα επιτόκια να αυξηθούν μεν αλλά με μικρότερο ρυθμό, αντέδρασαν θετικά και οι μετοχές κατέγραψαν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων εφτά ετών.

Ωστόσο για την τρίτη συνιστώσα γύρω από την οποία κινούνται οι ευμετάβλητες αγορές το τελευταίο διάστημα, αυτή του Brexit, τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου για τη συμφωνία με τους πολιτικούς αναλυτές να σημειώνουν ότι αριθμητικά η συμφωνία δύσκολα θα περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων.

Από την άλλη, η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αποτυπώνεται έκδηλα από τα μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία σε γενικές γραμμές υποχωρούν. Στο πλαίσιο αυτό ο κινεζικός δείκτης για την μεταποίηση ΡΜΙ υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων, υποδηλώνοντας συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε τα στοιχεία για τον αμερικανικό δείκτη υπηρεσιών ISM καθώς επίσης και για τα nonfarm payrolls (νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν εκτός γεωργικού κλάδου), τα οποία δημοσιεύονται την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα. Tέλος με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται από το επενδυτικό κοινό η συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη, ιδιαίτερα μετά και την απόφαση του Κατάρ για αποχώρησή του από τον Οργανισμό από τον Ιανουάριο του 2019.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.