Συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τα πλοία οι Σομαλοί πειρατές;

Συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τα πλοία οι Σομαλοί πειρατές;

674
Συνεχίζουν να αποτελούν απειλή για τα πλοία οι Σομαλοί πειρατές;

Με αφορμή το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ανανέωσε πρόσφατα την εξουσιοδότηση των διεθνών ναυτικών δυνάμεων για την ανάληψη μέτρων αντιμετώπισης των περιστατικών επιθέσεων σε πλοία στην θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας, το SAPU (LSS- Special Anti Piracy Unit) επιχειρεί να διερευνήσει εάν αποτελούν ακόμα απειλή για την θαλάσσια ασφάλεια οι Σομαλοί πειρατές.

Από το 2013 έχει καταγραφεί μία σημαντική πτώση στις επιθέσεις πλοίων από Σομαλούς πειρατές, ωστόσο το τελευταίο διάστημα λόγω κάποιων συμβάντων εγείρονται ερωτήματα αναφορικά με την μακροχρόνια αποτελεσματικότητα των αντι-πειρατικών μέτρων. Να σημειωθεί ότι φέτος μόλις δύο περιστατικά επιθέσεων σε πλοία έχουν σημειωθεί στην θαλάσσια περιοχή της Σομαλίας, όταν το 2011 οι αντίστοιχες επιθέσεις είχαν ανέλθει σε 160!

Όπως αναφέρει το SAPU η αποτελεσματικότητα των μέτρων καταστολής των επιθέσεων εξαρτάται σημαντικά από τις ενοποιημένες δράσεις τοπικών οργανισμών στην Σομαλία, όπως το Contact Group on Piracy off the Coast of Somalia. Επίσης στην μείωση των επιθέσεων σε πλοία στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή έχει συμβάλει η διεθνής κοινότητα.

Ωστόσο στο πλαίσιο πρόσφατης έκθεσης της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνεται ότι δεν έχει αντιμετωπιστεί πλήρως το φαινόμενο στην Σομαλία λόγω της έλλειψης, μεταξύ άλλων, κατάλληλου νομοθετικού και πολιτικού πλαισίου στην χώρα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.