Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στο Ιράν στο εμπόριο με Ανατολή και Δύση

Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στο Ιράν στο εμπόριο με Ανατολή και Δύση

123
Ο αντίκτυπος των κυρώσεων στο Ιράν στο εμπόριο με Ανατολή και Δύση

Αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις την Δευτέρα 6 Νοεμβρίου στο Ιράν πλήττοντας μέσω αυτών τους τομείς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ενέργειας, αερομεταφορών και ναυτιλίας της χώρας, έδωσε απαλλαγή 180 ημερών σε Κίνα, Ελλάδα, Ινδία, Τουρκία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα και Ταϊβάν αναφορικά με τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Το γεγονός αυτό προκαλεί ανακούφιση στην παγκόσμια αγορά καθώς δεν θα διαταραχθεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή πετρελαίου.

Οι προσωρινές εξαιρέσεις των ΗΠΑ στις κυρώσεις προς το Ιράν και δη τον πετρελαϊκό του τομέα θα επιτρέπει στην Κίνα να αγοράζει έως και 360.000 βαρέλια/ημέρα από τη χώρα της Μέσης Ανατολής για τις επόμενες 180 μέρες, σύμφωνα με το Reuters.

Να σημειωθεί ότι ο ασιατικός γίγαντας εισήγαγε από το Ιράν κατά μέσο όρο 655.000 βαρέλια/ημέρα μεταξύ Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτος.

Η επανεπιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν έχει ωθήσει την Τεχεράνη να σκέφτεται σοβαρά την διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών με την Τουρκία μέσω χρήσης των εθνικών τους νομισμάτων, καθώς όπως αναφέρει ο Mehmet Koc, domestic policies coordinator του Center for Iranian Studies στην Άγκυρα, η πληρωμή σε δολάριο στο μεταξύ τους εμπόριο δεν είναι δυνατή προς το παρόν.

Ο κ. Perihan Fatih, επικεφαλής της Turkish-Iranian Industrialists and Businessmen Association, ανέφερε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ότι οι συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα θα ήταν επωφελής για τους επιχειρηματικούς κύκλους της Τουρκίας και του Ιράν.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.