Κατά πόσο επηρεάζεται το ναυτικό επάγγελμα από τις τεχνολογικές εξελίξεις;

Κατά πόσο επηρεάζεται το ναυτικό επάγγελμα από τις τεχνολογικές εξελίξεις;

241
Κατά πόσο επηρεάζεται το ναυτικό επάγγελμα από τις τεχνολογικές εξελίξεις;

Το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο (ICS) δημοσίευσε πρόσφατα μία μελέτη η οποία διεξήχθη για λογαριασμό του από το Hamburg School of Business Administration, αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της ανάπτυξης νέων πλοίων και τεχνολογίας στα πληρώματα αλλά και στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Από την συγκεκριμένη μελέτη προκύπτει ότι ο ρόλος των πληρωμάτων στα πλοία αλλά και του προσωπικού στα ναυτιλιακά γραφεία θα επαναπροσδιοριστεί λόγω της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης που τίθεται σε εφαρμογή κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων αλλά και στις ναυτιλιακές υπηρεσίες.

Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός, σύμφωνα με τα ευρύματα της μελέτης, ότι δεν πρόκειται καταγραφεί έλλειψη σε ναυτικούς, ιδιαίτερα σε αξιωματικούς, εντός των επόμενων δύο δεκαετιών.

Ο γενικός γραμματέας του ICS, κ. Guy Platten, επεσήμανε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, η ψηφιοποίηση και η προώθηση του αυτοματισμού στον χώρο της ναυτιλίας είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα επηρεάσουν σημαντικά αρκετές πτυχές του κλάδου, μεταξύ των οποίων και το ναυτικό επάγγελμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα οδηγήσει σε έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία, αλλά σε επαναπροσδιορισμό του ρόλου του.

Σήμερα, όπως αναφέρεται και στο δελτίο Τύπου του ICS, υπολογίζεται ότι πάνω από 1,6 εκατ. ναυτικοί απασχολούνται στην εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.