Επιτακτική η ανάγκη για αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής

Επιτακτική η ανάγκη για αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής

60
Επιτακτική η ανάγκη για αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής

Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ ενδεχομένως να χρειαστεί να «επαναλειτουργήσουν» δύο πετρελαϊκά πεδία που διαθέτουν από κοινού στη λεγόμενη Neutral Zone.

Οι ΗΠΑ ανησυχώντας για τις υψηλές τιμές που καταγράφει το πετρέλαιο πιέζει τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Το γεγονός αυτό ώθησε τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman να επισκεφθεί τον Εμίρη του Κουβέιτ προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο να «επαναφέρουν» την πετρελαϊκή παραγωγή από τα κοιτάσματα Khafji και Wafra που διαθέτουν από κοινού. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Gulf Business, οι συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των δύο κρατών δεν φαίνεται να κατέληξαν σε συμφωνία για την επαναφορά της λειτουργίας των κοινών πετρελαϊκών τους πεδίων, θέτοντας το ζήτημα σε αναμονή, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Η παραγωγή των συγκεκριμένων κοιτασμάτων σταμάτησε πριν από μία τριετία τουλάχιστον, στερώντας από την παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή περίπου 500.000 βαρέλια/ημέρα.

H Neutral Zone, η οποία αποτελεί μία έκταση περίπου 5,770 km2, βρίσκεται στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, αποτελώντας ουδέτερη ζώνη στην οποία έχουν ωστόσο ίσα δικαιώματα και οι δύο χώρες.

Το πετρελαϊκό κοίτασμα Wafra βρίσκεται υπό τη διαχείριση της κρατικής Kuwait Gulf Oil Co (από μέρους του Κουβέιτ) και της Chevron (για λογαριασμό της Σαουδικής Αραβίας). Το κοίτασμα Khafji βρίσκεται υπό τη διαχείριση της Saudi Aramco και της Kuwait Gulf Oil.

To 2015 πάρθηκε η απόφαση να σταματήσει η παραγωγή στα δύο παραπάνω κοιτάσματα λόγω πολιτικών τριγμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κουβέιτ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.