Οι αθέμιτες πρακτικές της Άπω Ανατολής εξοργίζουν την Ευρώπη

Οι αθέμιτες πρακτικές της Άπω Ανατολής εξοργίζουν την Ευρώπη

253
Οι αθέμιτες πρακτικές της Άπω Ανατολής εξοργίζουν την Ευρώπη

Η ECSA, o θεσμικός φορέας των ευρωπαϊκών εφοπλιστικών ενώσεων, και η SEAEurope  χαιρέτισαν την πρόσφατη δήλωση της Επιτρόπου Εμπορίου της Ε.Ε., κ. CeciliaMalmström, σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που εφαρμόζονται σε χώρες της Άπω Ανατολής.

Συγκεκριμένα, οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από τις κυβερνήσεις της Ν. Κορέας και της Κίνας προς τα κρατικά ναυπηγεία και τις ναυτιλιακές εταιρείες των χωρών αυτών έχουν προκαλέσει την αντίδραση των Ευρωπαίων, καθώς θεωρούν ότι διαστρεβλώνοται με αυτόν τον τρόπο οι συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού.

Η κ. Malmström από την πλευρά της δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τους τομείς της ναυτιλίας, της ναυπηγικής και του ναυτιλιακού εξοπλισμού της Ευρώπης.

Ο κ. Christophe Tytgat, γενικός γραμματέας της SEA Europe, ανέφερε ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται από την κυβέρνηση της Ν. Κορέας σε ναυπηγεία και ναυτιλιακές της χώρας έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται υπερπροσφορά στην παγκόσμια ναυπηγική και ναυτιλιακή βιομηχανία, επιφέροντας δυσμενείς συνέπειες στην ναυπηγική και ναυτιλιακή αγορά της Ευρώπης.

SEA Europe και ECSA καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους πρακτικών από μέρους της Κίνας και της Ν. Κορέας, έχοντας ως στόχο να προάγουν ένα δίκαιο «παιχνίδι ανταγωνισμού» για την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της ECSA, η ανοιχτή αγορά και η διεξαγωγή του εμπορίου βασιζόμενου σε κανόνες αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις προκειμένου η ναυπηγική και ναυτιλιακή αγορά της Ευρώπης να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.