Σε χαμηλά 35 ετών η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ

Σε χαμηλά 35 ετών η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ

49
Σε χαμηλά 35 ετών η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ

Παρά την προτροπή του Λευκού Οίκου για την αύξηση της χρήσης άνθρακα, η κατανάλωση από τους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς των ΗΠΑ εξακολουθεί να μειώνεται. Κύρια αιτία για την «κατάρρευση» του άνθρακα αποτελεί η στροφή των αμερικανικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών προς άλλες μορφές ενέργειας όπως η αιολική, η ηλιακή και το φυσικό αέριο.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση άνθρακα από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε στους 298 εκατ. τόνους το α’ εξάμηνο του έτους, έναντι 312 εκατ. τόνων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατανάλωση αποτελεί την χαμηλότερη των τελευταίων 35 χρόνων. Παράλληλα, τονίζεται ότι κατά το πρώτο μισό του έτους η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5%, μολονότι καταγράφηκε μείωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση άνθρακα κατά 6%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ ο άνθρακας χάνει διαρκώς έδαφος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς τα τελευταία 30 χρόνια το μερίδιο αγοράς του έχει μειωθεί από το 57% το 1988 στο 30% το 2017, με κύριο ανταγωνιστή του να έχει αναδειχθεί το φυσικό αέριο αφού οι τιμές του μειώνονται διαρκώς.