Μία νέα εμπορική συμφωνία αντικαθιστά την NAFTA

Μία νέα εμπορική συμφωνία αντικαθιστά την NAFTA

48
Μία νέα εμπορική συμφωνία αντικαθιστά την NAFTA

ΗΠΑ και Καναδάς προχώρησαν σε μία νέα συμφωνία μαζί με το Μεξικό, η οποία θα αντικαταστήσει την NAFTA (North American Free Trade Agreement).

Η νέα συμφωνία φέρει την ονομασία United States-Mexico-Canada Agreement-  USMCA και περιλαμβάνει 34 κεφάλαια τα οποία αφορούν εμπορικές συναλλαγές αξίας άνω του $1 τρις.

Στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας, η οποία θα έχει διάρκεια 16 χρόνια με δυνατότητα ανανέωσής της κάθε εξαετία, εκτιμάται ότι οι ΗΠΑ θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην γαλακτοκομική αγορά του Καναδά και ότι θα επιτρέπονται περισσότερες εξαγωγές αυτοκινήτων από τον Καναδά προς τις ΗΠΑ.

Μετά την επίτευξη της παραπάνω Συμφωνίας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω tweet του επεσήμανε ότι η USMCA αποτελεί μία ιστορική συμφωνία, η οποία επιλύει όσες ανεπάρκειες και ελλείψεις υπήρχαν στην NAFTA, μειώνοντας τα εμπορικά εμπόδια για τις ΗΠΑ και φέρνοντας πιο κοντά την χώρα με τον Καναδά και τον Μεξικό. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων των τριών παραπάνω χωρών θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικής τους θέσης έναντι των υπολοίπων χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.