Παρθενικό ταξίδι στο Βόρειο Πέρασμα για δύο eco- friendly πλοία

Παρθενικό ταξίδι στο Βόρειο Πέρασμα για δύο eco- friendly πλοία

141
Παρθενικό ταξίδι στο Βόρειο Πέρασμα για δύο eco- friendly πλοία

Τα “Viikki” και “Haaga”, δύο πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου χωρητικότητας 25.600 dwt, τα οποία κατασκευάστηκαν από την Jinling Shipyard στο Nanjing της Κίνας για την ESL Shipping, πραγματοποιούν τα πρώτα τους ταξίδια στο Βόρειο Πέρασμα (Northern Sea Route), στη ρωσική Αρκτική.

Η κατασκευή των δύο πλοίων της ESL αποτελεί μέρος του Bothnia Bulk, ενός προγράμματος το οποίο συγχρηματοδοτείται εν μέρει από την Ε.Ε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η επιχορήγηση δόθηκε με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εταιρειών μεταφοράς χύδην φορτίου και τη μείωση των ατμοσφαιρικών εκπομπών στα δρομολόγια που συνδέουν τις Luleå και Oxelösund στη Σουηδία και τη Raahe στη Φινλανδία.

Τα εν λόγω πλοία θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο για τη μεταφορά σιδηρομεταλλεύματος που εξορύσσεται στη βόρεια Σουηδία στις χαλυβουργικές εγκαταστάσεις στις πόλεις Oxelösund και Raahe, και οι οποίες λειτουργούν από την σουηδική- φινλανδική χαλυβουργία SSAB. Το σιδηρομετάλλευμα που μεταφέρεται από τα ορυχεία στο λιμάνι Luleå με φορτηγό τρένο, θα φορτώνεται στη συνέχεια στα πλοία για περαιτέρω αποστολή.

‘Ενα άλλο κομμάτι του προγράμματος Bothnia Bulk αφορά την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών για ανεφοδιασμό με υγροποιημένο φυσικό αέριο στο Raahe, παρέχοντας ένα χερσαίο ενεργειακό δίκτυο στο λιμάνι της Luleå, καθώς και την εφαρμογή εξατομικευμένων διαδικασιών ασφάλειας, διαχείρισης και ανεφοδιασμού καύσιμου LNG στα λιμάνια της περιοχής.

Φωτό: ESL Shipping

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.