Χρόνια Πολλά IMO!

Χρόνια Πολλά IMO!

360
Χρόνια Πολλά IMO!

«Η κληρονομιά μας: Μία καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον» ήταν το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας του IMO, η οποία γιορτάστηκε σε μια λαμπρή εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα. Σημειώνεται, μάλιστα, πως ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας συνέπεσε και με τα εβδομηκοστά γενέθλια του IMO.

Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, παρευρέθηκαν -μεταξύ άλλων- εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και των σωμάτων ασφαλείας, μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, εκπρόσωποι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και καθηγητές των ΑΕΝ της χώρας, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, εκπρόσωποι του Τύπου, καθώς και μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων του Πειραιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης, αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτιλία σήμερα, ενώ εστιάστηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη διασφάλισης των δικαιωμάτων των ναυτικών, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης. Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν νοείται ασφαλής ναυτιλία χωρίς την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ναυτικών μας. Μόνο όταν τα πληρώματα νιώθουν ότι ανταμείβεται η προσπάθειά τους αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Η ασφάλεια στη ναυτιλία, ξεκινά από το επίπεδο των παρεχόμενων γνώσεων στις Παραγωγικές Σχολές του υπουργείου».

Ο νέος υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απελθούσα ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, παρουσιάζοντας τρία σημαντικά επιτεύγματα:

1. 20 προσλήψεις μονίμων εκπαιδευτικών για τις ΑΕΝ της χώρας, με άλλες 12 προσλήψεις να αναμένονται εντός του επομένου διαστήματος. Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην κατάθεση νομοθετικής τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται κατά 102 οι μόνιμες θέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού στις ΑΕΝ.

2. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να εκσυγχρονισθούν ο εσωτερικός κανονισμός και ο κανονισμός σπουδών των ΑΕΝ.

3. Η ψήφιση του Νόμου 4074 του έτους 2017, βάσει του οποίου τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας θα εκδίδονται πλέον απευθείας από τους Νηογνώμονες, και όχι από τον Κλάδο Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΝΑΝΠ.

Ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου, τέως πρόεδρος και Τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας
Ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου, τέως πρόεδρος και Τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας

Από την μεριά του ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, βουλευτής Λασιθίου, τέως πρόεδρος και Τομεάρχης Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας εστιάστηκε στην ανάγκη για αναβάθμιση και διεθνοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και στην επιτακτική ανάγκη κατοχύρωσης του θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση ιδιωτικών ναυτικών σχολών. Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα οφείλει να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης. Είναι δεδομένο πως το μεγαλύτερο ναυτιλιακό κράτος στον κόσμο πρέπει να έχει την καλύτερη ναυτική εκπαίδευση».

Ο τ. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής
Ο τ. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής

Κατά την εκδήλωση, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο τ. υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, ως τον κορυφαίο παράγοντα της εξέλιξης. Επιπλέον ο τ. υπουργός επεσήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας όλων των εταίρων τονίζοντας πως «είναι ανάγκη να βρούμε ένα κοινό τόπο. Ένα εθνικό σχέδιο σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων». Επιπλέον, ο τ. υπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των εισφορών προς το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του ΚΕΣΕΝ στη Μηχανιώνα.

Ο κ. Βασίλειος Λογοθέτης, μέλος του Δ.Σ. του ΝΕΕ
Ο κ. Βασίλειος Λογοθέτης, μέλος του Δ.Σ. του ΝΕΕ

Ο κ. Βασίλειος Λογοθέτης, εκ μέρους του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, αναφέρθηκε εν συντομία στην σημαντική προσφορά του IMO στην παγκόσμια ναυτιλία, ενώ πραγματοποίησε μια σύντομη ανασκόπηση του νομοθετικού έργου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα
Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα

Ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης- Ευγενίδης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα εξέφρασε με τη σειρά του την επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης της ναυτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα ειδικά σε εποχές κρίσεις, επισημαίνοντας πως η αναβάθμιση του εξοπλισμού στις ΑΕΝ, η αύξηση του ποσοστού των τακτικών καθηγητών έναντι των ωρομισθίων, καθώς και η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως μάλιστα επεσήμανε, παραφράζοντας το πολύ γνωστό απόφθεγμα του Οδυσσέα Ελύτη, «στη ναυτιλία πρέπει να κάνουμε άλμα πιο γρήγορο από την φθορά».

Επιπλέον, ο Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού στην Ελλάδα ανέφερε πως είναι υψίστης σημασίας η προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα με κατάλληλες γνώσεις, καθώς οι πιστοποιήσεις δεν μπορούν πλέον να παρέχουν τις απαραίτητες διασφαλίσεις σχετικά με τις ικανότητες ναυσιπλοΐας των ναυτικών στα υπερσύγχρονα πλοία. Ο κ. Ευγενίδης προσέθεσε σχετικά πως «το word of mouth αποτελεί αποδεδειγμένα η σημαντικότερη πηγή προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα».

 

Ο Δρ. Ματθαίος Δ. Λώς, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΕ
Ο Δρ. Ματθαίος Δ. Λώς, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΕΕ

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών απηύθυνε ο δρ Ματθαίος Δ. Λώς, ο οποίος αναφέρθηκε και στις προκλήσεις των καιρών, οι οποίες είναι πολλές και συνεχείς, καθώς και στην άμεση ανάγκη για την αναβάθμιση και προώθηση του ναυτικού επαγγέλματος. Ο δρ Λώς αναφέρθηκε ακόμη στο πολύτιμο έργο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού αναφέροντας πως «ο IMO καλείται να ηγηθεί και να προασπίσει τον ναυτιλιακό κλάδο με μακροπρόθεσμες λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη υιοθέτηση στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα εμπορικά πλοία». Ο δρ Λώς δεν παρέλειψε, όμως, να τονίσει κάποιες αβλεψίες που έχουν γίνει στο παρελθόν.

Ο Δρ Γεώργιος Γράτσος, πρόεδρος της HELMEPA
Ο Δρ Γεώργιος Γράτσος, πρόεδρος της HELMEPA

Ο δρ Γεώργιος Γράτσος, πρόεδρος της HELMEPA, εστίασε στην ομιλία του στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που αφορούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία, και ιδιαίτερα στο 2020 Sulphur Cap, καθώς και στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο των πλοίων έναντι των άλλων μέσων μεταφοράς. Ο δρ Γράτσος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «το να πηγαίνουν τα βαπόρια πιο σιγά δεν αποτελεί λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων- το μόνο που ίσως καταφέρει είναι να μεταφέρονται κάποια εμπορεύματα με άλλα, γρηγορότερα, μέσα μεταφοράς. Ο καλύτερος σχεδιασμός των πλοίων είναι η πραγματική λύση».

O καθ. Επαμεινώνδας Πανάς
O καθ. Επαμεινώνδας Πανάς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο καθηγητής στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Πανάς παρουσίασε τη σημασία της συνεχούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των νέων για την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τα κράτη, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η εκπαίδευση είναι το όχημα για την ανάπτυξη των κρατών».

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.