Ανατρέπονται τα δεδομένα στην βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων

Ανατρέπονται τα δεδομένα στην βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων

261
Ανατρέπονται τα δεδομένα στην βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων

Νέα δεδομένα φέρνει στο φως μία νέα μελέτη από την NGOs Shipbreaking Platform and Transport & Environment (T&E), αναφορικά με τον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης Πλοίων. Ο Κανονισμός της Ε.Ε. ορίζει ότι τα πλοία κρατών μελών θα πρέπει να ανακυκλώνονται σε μονάδες (εντός και εκτός Ε.Ε.) οι οποίες πληρούν ορισμένες ελάχιστες προδιαγραφές και περιλαμβάνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Μονάδων Ανακύκλωσης. Ο Kανονισμός ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Όπως έχουν αναφέρει κατά καιρούς διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο χρόνος που απομένει για την έναρξη της ισχύος του Κανονισμού φαίνεται να μην επαρκεί για να μπορέσει να ενταχθεί στον παραπάνω Κατάλογο ένας επαρκής αριθμός εγκαταστάσεων ο οποίος θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αντίστοιχη ζήτηση για διαλύσεις πλοίων.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από την πρόσφατη μελέτη της NGOs Shipbreaking Platform and Transport & Environment ο αριθμός των «εγκεκριμένων» εγκαταστάσεων ανακύκλωσης σήμερα είναι επαρκής για να εξυπηρετήσει τις διαλύσεις πλοίων κρατών- μελών της Ε.Ε..

Προς το παρόν 20 εγκαταστάσεις ανακύκλωσης σε κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν εγκριθεί, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στον απαιτούμενο ρυθμό διάλυσης πλοίων, χωρίς οι πλοιοκτήτες να χρειάζεται να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε διαλυτήρια εκτός Ε.Ε., καθώς οι συνθήκες διάλυσης πλοίων σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές και η Ινδία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες τόσο για την υγεία και την ασφάλεια των εργατών όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από τη άλλη πλευρά όμως οι παραπάνω χώρες αποτελούν «λιμένες καταφυγής» για τα υπό διάλυση πλοία καθώς προσφέρουν χαμηλές τιμές διάλυσης. Γι’ αυτόν τον λόγο μία μεγάλη μερίδα πλοιοκτητών εκφράζει την άποψη ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ενταχθούν στον κατάλογο εγκαταστάσεις ανακύκλωσης πλοίων εκτός Ε.Ε. με το πρόσχημα ότι δεν είναι επαρκής ο αριθμός εγκαταστάσεων ανακύκλωσης οι οποίες να συμμορφώνονται με τον «εγκεκριμένο» κατάλογο της Ε.Ε.

Στις 3 Οκτωβρίου 2018 αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενδιαφερόμενων μερών προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Καταλόγου Μονάδων Ανακύκλωσης Πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.