Είναι έτοιμος ο ναυτιλιακός κλάδος να αντιμετωπίσει το Brexit;

Είναι έτοιμος ο ναυτιλιακός κλάδος να αντιμετωπίσει το Brexit;

124
Είναι έτοιμος ο ναυτιλιακός κλάδος να αντιμετωπίσει το Brexit;

Μία ενδεχόμενη αποτυχία συμφωνίας γύρω από το Brexit θα εγείρει αρκετά προβλήματα στο διά θαλάσσης εμπόριο στα ευρωπαϊκά ύδατα, με τον ευρύτερο ναυτιλιακό κλάδο να μην έχει προετοιμαστεί σωστά για μια ομαλή μετάβαση.

Αυτά υποστήριξε ο Mark Dijk, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων του λιμανιού του Ρότερνταμ τονίζοντας, παράλληλα, ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. θα αυξήσει τα διοικητικά κόστη με την γραφειοκρατία, για τα εμπορεύματα που προέρχονται από την Βρετανία, να αυξάνεται.

Όπως παρατηρεί ο Van ’t Veld, επικεφαλής των ολλανδικών τελωνειακών αρχών σε θέματα Brexit, ενώ το ισχύον τελωνειακό καθεστώς απαιτεί δύο έγγραφα για την αποστολή εμπορευμάτων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο, στην μετά-Βrexit εποχή θα απαιτούνται εννιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανία αποτελεί έναν από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της Ολλανδίας, καθώς το λιμάνι του Ρότερνταμ διαχειρίζεται ετησίως φορτία 40 εκατ. τόνων από και προς την Βρετανία, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί στο 8% της συνολικής διακίνησης φορτίων του λιμένα σε ετήσια βάση.

Η άποψη του κ. Dijk ενισχύεται ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις το 18% των εταιρειών στην Ολλανδία έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο Brexit, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.